:: euro2day ::

Έτος 10ο Αρ.Φύλλου 482 15 - 19 Ιουνίου 2007


Ευτυχείς και αισιόδοξοι για Τουρκία

Πόσο φιλικό είναι το κλίμα στην Τουρκία για τις ελληνικές επενδύσεις; "Πάρα πολύ", μπορούν να επιβεβαιώσουν τα στελέχη των τραπεζών που ασχολούνται με τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Από την άλλη πλευρά όμως, αν κάποιος προσέθετε ότι "η καχυποψία του παρελθόντος δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως", δεν θα είχε και πολύ άδικο.

Στην Alpha Bank θα μπορούσαν να το επιβεβαιώσουν αυτό. Το παράδειγμα που έχουν είναι "χειροπιαστό". Ενώ έχει περάσει αρκετός καιρός από την ημέρα που ανακοίνωσαν την απόκτηση μετοχικής συμμετοχής σε τουρκική τράπεζα, την απαραίτητη -και προβλεπόμενη σε αυτές τις περιπτώσεις- έγκριση από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές δεν την έχουν εξασφαλίσει ακόμα.

Εννοείται ότι τα αναγκαία έγγραφα τα έχουν προσκομίσει προ καιρού και περιμένουν τη σχετική κλήση, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν τους ανησυχεί. Γι' αυτό, άλλωστε, προχωρούν κανονικά στην υλοποίηση των σχεδίων τους αναφορικά με το άνοιγμά τους στη γειτονική χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο στελεχών της Alpha Bank έφυγε για την Πόλη, προκειμένου να εργαστεί πάνω στα νέα προϊόντα, καταναλωτικού περιεχομένου, τα οποία θα διαθέσει στην τοπική αγορά η τράπεζα.

Τα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα θεωρούνται κάτι παραπάνω από σημαντικά και εκεί επενδύουν πολλά σε ό,τι αφορά την αύξηση των εργασιών τους. Όμως, στην Alpha Bank έχουν να λένε και για τη συνεργασία τους με τον μητρικό όμιλο της τράπεζας που απέκτησαν.

Πρόκειται, ως γνωστόν, για τον όμιλο Ανατολού, ο οποίος πέραν των χρηματοπιστωτικών δραστηριοποιείται και στις εκδοτικές επιχειρήσεις, αλλά και στη βαριά βιομηχανία. Όπως δηλαδή συμβαίνει συνήθως με τους μεγάλους ομίλους στην Τουρκία. Η υπεραξία που έχει να πάρει η ελληνική τράπεζα από αυτή τη συνεργασία κρίνεται κάτι παραπάνω από σημαντική στην Αθήνα και γι' αυτό δηλώνουν "εξαιρετικά ικανοποιημένοι".

 


Είναι θέμα υπεραξιών

Πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Lamda Development έχει φτάσει στα 685 εκατ. ευρώ, με την καθαρή αξία του ενεργητικού της να ανέρχεται μόλις στα 408,2 εκατ. (στοιχεία 31ης Μαρτίου 2007), δηλαδή να είναι κατά 40% χαμηλότερη από την αξία της εισηγμένης στο ταμπλό της Σοφοκλέους;


Η απάντηση βρίσκεται στο ότι σήμερα η Lamda Development έχει τοποθετημένο το 56% του χαρτοφυλακίου της σε γη που θα εκμεταλλευτεί μέχρι το τέλος του 2009 και από την οποία προσδοκά υψηλές υπεραξίες.


Ας πάρουμε για παράδειγμα το νέο μεγάλο εμπορικό κέντρο IBC, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2008. Αν όλα πάνε καλά σχετικά με την πορεία του νέου αυτού Μall (και η συμφωνία με τους βασικούς μετόχους του πολυκαταστήματος Attica να εκμισθώσουν το 22% της συνολικής έκτασης αποτελεί ισχυρό πρόκριμα), η Lamda Development θα εγγράψει πολύ σημαντικές υπεραξίες στο περιουσιακό της στοιχείο IBC που σήμερα αποτιμάται απλώς ως ακίνητο.

Και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνει πρώτα η έναρξη των εργασιών του IBC, προκειμένου να εγγραφούν αυτές οι υπεραξίες. Η ουσία είναι ότι το αν η Lamda Development θεωρείται υποτιμημένη ή υπερτιμημένη εξαρτάται από το πόσο μεγάλες θεωρεί κάποιος τις μελλοντικές υπεραξίες που θα αποκτηθούν από το IBC, αλλά και από άλλα projects όπως η Μαρίνα του Φλοίσβου κ.λπ. Για παράδειγμα, στην τελευταία έκθεσή της η Marfin Analysis πρότεινε "hold".Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr