:: euro2day ::

Έτος 10ο Αρ.Φύλλου 476 4 - 8 Μαΐου 2007


"Ευρωμπλέξιμο" για την ΕΥΑΘ...

Για σοβαρές ενδείξεις παραβίασης του κοινοτικού δικαίου εγκαλείται η ΕΥΑΘ, έπειτα από δύο καταγγελίες που περιήλθαν στην Κομισιόν και οι οποίες αφορούν σε δύο δημόσιους ανοιχτούς διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν από την εισηγμένη το 2006.

Η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στην Ε.Ε., με έγγραφά της (στις 2, 4 και 5 Απριλίου) προς το υπουργείο Εξωτερικών, το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και τη διοίκηση της ΕΥΑΘ, ενημερώνει ότι πρόκειται για τους διαγωνισμούς σχετικά με τη λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και τη λειτουργία του διυλιστηρίου ύδρευσης, για τους οποίους διαπιστώθηκαν: παράβαση του όρου της διακήρυξης περί απαιτούμενης εμπειρίας, παράβαση σχετικά με την επίκληση εμπειρίας τρίτου φορέα και έλλειψη πιστοποιητικού που προβλέπεται στο άρθρο 3, υπό το στοιχείο Β I παρ. 12 της διακήρυξης.

Η ΜΕΑ θέτει προθεσμία 15 ημερών προκειμένου οι εμπλεκόμενοι φορείς να εκθέσουν τις απόψεις τους και τα σχόλιά τους. Καθώς η όλη διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και με δεδομένο το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί σοβαρές ενδείξεις παραβίασης του κοινοτικού δικαίου περί δημοσίων συμβάσεων, η ΜΕΑ υποδεικνύει στην ΕΥΑΘ να μην προβεί στην υπογραφή της σύμβασης, ούτε σε περαιτέρω διαγωνιστική πράξη που θα μπορούσε να θέσει την Κομισιόν προ τετελεσμένων γεγονότων, τα οποία θα επέσυραν ακύρωση της διαδικασίας, έως ότου οι υπηρεσίες της Επιτροπής λάβουν σαφή και οριστική θέση έναντι αυτού του θέματος.

Και τι έκανε η ΕΥΑΘ: όπως υποστηρίζει το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση, με έγγραφό του προς τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της βαθμολογίας των τεχνικών προσφορών μία εβδομάδα μετά την αποστολή των σχετικών εγγράφων της ΜΕΑ (!), και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου, ενώ οι ενστάσεις των υποψηφίων που ακολούθησαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών, παρόλο που έχουν υποβληθεί εδώ και μέρες, δεν έχουν παραδοθεί στην επιτροπή εκδίκασης προκειμένου να εξεταστούν.

Το σωματείο υποστηρίζει ότι η διαδικασία εξέτασής τους καθυστερεί με κίνδυνο να υποχρεωθεί η ΕΥΑΘ "να ξαναδώσει το έργο στον συγκεκριμένο εργολάβο που έχει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου ύδρευσης".

Τα γνωρίζουν όλα αυτά τα αρμόδια υπουργεία; Και τι έχει να πει η ίδια η εταιρεία; Πάσα εξήγηση δεκτή.

 


Η Κύπρος... τους έπεφτε πολύ μακριά

Έντονη είναι η ειδησεογραφία στην Κύπρο σχετικά με την κόντρα της Εθνικής Τράπεζας και της συντεχνίας της ΕΤΥΚ. Και για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αυτό είναι το αποτέλεσμα κακοδιοίκησης της θυγατρικής εδώ και δεκαετίες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέχρι την εισβολή των Τούρκων το 1974 η Εθνική κατείχε ηγετική θέση στην τοπική τραπεζική αγορά, αλλά μετά κάποιοι στην Αθήνα φαίνεται να είπαν ότι "η Κύπρος βρισκόταν πολύ μακριά"...

Η ουσία είναι ότι ενώ στο Νησί της Αφροδίτης οι τράπεζες έχουν "γεμίσει με κέρδη", η Εθνική υποχρεώθηκε πέρυσι σε ένα ακόμη ζημιογόνο έτος, υλοποιώντας πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Κατά το παρελθόν, κάποιος είχε ρίξει την ιδέα να γίνει συγχώνευση της Εθνικής Κύπρου με την Ελληνική Τράπεζα. Σήμερα, κάποιοι σκέφτονται να μετατραπεί η θυγατρική σε υποκατάστημα της Αθήνας, καθώς μετά την 1η Ιανουαρίου του 2008 οι δύο χώρες θα έχουν και το ίδιο νόμισμα.

Η ουσία είναι, πάντως, ότι η Εθνική Τράπεζα έχει "καλό όνομα" στην Κύπρο και ότι με τις κατάλληλες κινήσεις θα μπορούσε να καταστεί σαφώς κερδοφόρος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το πόσο κερδοφόρος είναι η Εθνική Ασφαλιστική Κύπρου.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr