:: euro2day ::

Έτος 10ο Αρ.Φύλλου 474 20 - 24 Απριλίου 2007


Το τριπλό μήνυμα

Αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα βρίσκονται πίσω από την έκθεση της HSBC για την ΕΧΑΕ (σύσταση "overweight", τιμή-στόχος στα 21 ευρώ).

Πρώτον, ο οίκος αναμένει τη συνέχιση του "θερμού" κλίματος στη Σοφοκλέους, καθώς για τη διετία 2007 - 2008 προβλέπει ανώτερο κύκλο εργασιών -άρα και όγκο χρηματιστηριακών συναλλαγών- από τα 118 εκατ. ευρώ για το 2006, στα 130 και 142 εκατ. αντίστοιχα για την επόμενη διετία.

Δεύτερον, ο οίκος δεν φαίνεται να φοβάται τις επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΧΑΕ από την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της εισηγμένης (μείωση προμηθειών συναλλαγής, αύξηση άλλων κατηγοριών εσόδων) που εφαρμόζεται από την αρχή του έτους.

Και τρίτον, γίνεται θετικός σε ό,τι αφορά τη μείωση του λειτουργικού κόστους, με ενδεικτικά παραδείγματα την εξάλειψη του ενοικίου από τον προσεχή Μάιο, τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, καθώς και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή μετά τις περυσινές απορροφήσεις θυγατρικών.

 


Εθνική (Τράπεζα) Ελλάδος, γεια σου!

Θέμα χρόνου θεωρεί η αγορά την "κάθοδο της Εθνικής" στις μεγάλες αραβικές και ασιατικές αγορές. Εννοείται, για καθαρά ενημερωτικούς λόγους, αφού πρόθεση της διοίκησης του ελληνικού ομίλου είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη συγκεκριμένη περιοχή, για συμμετοχή στο μετοχολόγιό του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προγραμματίζονται ταξίδια τόσο στο Ντουμπάι όσο και στη Σιγκαπούρη, ενώ δεν αποκλείεται η αποστολή της Εθνικής να πάει και σε άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής, προς αναζήτηση -πάντα- επενδυτικών κεφαλαίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η συμμετοχή των ασιατικών funds στο μετοχολόγιο της ΕΤΕ υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τη μία ποσοστιαία μονάδα. Κι αυτό την ώρα που γενικά τα ξένα funds ελέγχουν οριακά περισσότερο από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας. Αυτή η αναντιστοιχία, όπως προκύπτει από την παράθεση των ποσοστών, θα γίνει προσπάθεια να ανατραπεί, καθώς η Ασία θεωρείται και είναι μία από τις πλέον ανερχόμενες δυνάμεις στη διεθνή οικονομία, οπότε θα πρέπει να αποκτήσει και την ανάλογη εκπροσώπηση στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς γραφτεί, η Εθνική δεν έχει ακόμα "κατέβει" νοτιότερα. "Το έχουμε προγραμματίσει, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα τον χρόνο που θα διοργανώσουμε την αποστολή", επισήμανε χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος της ελληνικής τράπεζας, δίνοντας έτσι και το στίγμα των προθέσεων της διοίκησης. Ας σημειωθεί ότι αν το ταξίδι πραγματοποιηθεί, τότε θα είναι το πρώτο που γίνεται στην περιοχή από ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα με τον συγκεκριμένο σκοπό. Κι αυτό από μόνο του ασφαλώς κάτι σημαίνει για τη διεθνοποίηση του συστήματος.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr