:: euro2day ::

Έτος 10ο Αρ.Φύλλου 468 9 - 13 Μαρτίου 2007
 EDITORIAL


Aντισώματα
στον κίτρινο πυρετό...

T
ο ζητούμενο για τα χρηματιστήρια πλέον είναι πώς θα ξεπεραστεί το σοκ από τη μεγάλη πτώση που διαχύθηκε στις αγορές με επίκεντρο την Κίνα. Μία εβδομάδα μετά και η νευρικότητα παραμένει, με τα έντονα σκαμπανεβάσματα να δοκιμάζουν τις αντοχές και των τελευταίων τολμηρών που θέλουν να τοποθετηθούν τώρα στις αγορές, ποντάροντας στις πιο ορθολογικές αποτιμήσεις.

Δεδομένου ότι οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι δείχνουν σχεδόν βέβαιοι ότι αυτή η κατάσταση δεν θα διαρκέσει επί μακρόν και πως, με βάση και την προηγούμενη ιστορική εμπειρία από ανάλογες καταστάσεις, οι μετοχικές αγορές θα επιστρέψουν σε ανοδικό κανάλι (σελ. 40 - 41), έχει ιδιαίτερη αξία ότι κάποιοι αναλυτές συνιστούν "κυνήγι ευκαιριών".

Ο ένας... κυνηγότοπος, στην ελληνική αγορά τουλάχιστον, εντοπίζεται στα "κλασικά και αγαπημένα" blue chips. Οι λόγοι γνωστοί και το μόνο που μένει να ληφθεί υπόψη είναι ότι όντως μετά τη διόρθωση οι μετοχές του δείκτη FTSE/ASE-20 είναι σαφώς πιο ελκυστικές και προσφέρονται για τοποθετήσεις, σε όσους τουλάχιστον είχαν μείνει έξω από τον χορό της προηγούμενης ανόδου (σελ. 14).

Την εικόνα, όμως, στην αγορά συνολικά εξετάζει το Cover Story του ανά χείρας "Μ" (σελ. 10 - 11), το οποίο καταγράφει όχι μόνο τις μετοχές εκείνες που άντεξαν στη διόρθωση αποδίδοντας καλύτερα από τον Γενικό Δείκτη, αλλά κυρίως εκείνες που σε τόσο αρνητικό κλίμα... στολίστηκαν με θετικό πρόσημο.

Έτσι, επιχειρείται η κατηγοριοποίησή τους, η επισήμανση των κοινών χαρακτηριστικών τους, συσχετίζεται η απόδοσή τους με την πορεία τους τις "καλές μέρες", ενώ εξετάζονται και οι ειδικές περιπτώσεις. Τέλος, γίνεται και η συγκριτική αποτίμηση των αγορών για να καταδειχθεί η θέση της Σοφοκλέους τώρα με τις νεότερες αποτιμήσεις και εκτιμήσεις.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η μεγάλη είδηση είναι το... πάγωμα των εξελίξεων, τουλάχιστον σε ορατή μορφή. Το moratorium μεταξύ της Marfin και της Τράπεζας Πειραιώς και η δήλωση Βγενόπουλου για τη μη κατάθεση επιθετικής προσφοράς για την Τράπεζα Κύπρου, με την αιτιολογία ότι η ελληνική αγορά δεν είναι ακόμη ώριμη να δεχτεί τόσο πολλές και τόσο μεγάλες αλλαγές, δίνουν το σαφές στίγμα της κατάστασης τώρα (σελ. 13). Ας μην παραγνωριστεί όμως η αξία της δήλωσης Βγενόπουλου ότι το θέμα της συγκέντρωσης των τραπεζών θα επανέλθει στο προσκήνιο στο ορατό μέλλον.

Τέλος, η (θεωρητικά) πολύφερνη "νύφη" των τηλεπικοινωνιών και του κράτους, ο ΟΤΕ, φαίνεται να ξεμένει από καλούς "μνηστήρες" (σελ. 7). Γι' αυτό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κουνάει... κόκκινο πανί, μήπως και καταφέρει να προσελκύσει τον ισπανικό ταύρο της Telefonica, τον τελευταίο άξιο λόγου "γαμπρό" που έχει απομείνει...

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr