:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 455 8 - 12 Δεκεμβρίου 2006


"Σφήνα" με άδοξο τέλος...

Εντελώς άδοξα έληξε η "σφήνα" που επιχειρήθηκε από πλευράς ελληνικών εκδοτικών συμφερόντων, στην υπόθεση Λυμπέρης Edipresse Livres. O κ. Λυμπέρης είναι από τη Δευτέρα κάτοχος του 30% των μετοχών της ομώνυμης εισηγμένης, του ποσοστού δηλαδή πουν κατείχαν οι Ελβετοί της Edipresse, με τους οποίους άλλωστε είχε συμφωνήσει εδώ και μήνες και είχαν (γραπτώς) αποδεχτεί.

Φαίνεται όμως ότι τα πρόσωπα, φυσικά και νομικά, που βρίσκονταν πίσω από την Βelvil Trading Ltd., την κυπριακή offshore που επιχείρησε την αποτυχημένη "σφήνα", εξαρχής δεν πίστευαν ότι η πρότασή τους θα γίνει αποδεκτή.

Κι έτσι, ουδέποτε δημοσιοποίησαν επίσημα την πρότασή τους, περιοριζόμενοι σε "διαρροές" στον ελληνικό Τύπο. Ίσως διότι γνώριζαν εξαρχής ότι οι σοβαρές επιχειρήσεις όταν κλείσουν συμφωνίες δεν τις μετατρέπουν εκ των υστέρων σε διαγωνισμούς, επειδή προέκυψε κάποιο (αόριστο και υπό την ανωνυμία κάποιας offshore) ενδιαφέρον...Μουδιασμένο ξεκίνημα,
αλλά θα γίνουν δουλειές


Η μέχρι τώρα πορεία της Κοινής Πλατφόρμας μπορεί να μην έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ωστόσο τα οφέλη αναμένεται να προκύψουν σε βάθος χρόνου. Αυτό δείχνουν τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία, όσο και οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο νησί της Αφροδίτης.

Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια κίνηση των Ελλήνων επενδυτών αποτελεί μόλις το 18% του συνολικού όγκου των συναλλαγών στο ΧΑΚ, δηλαδή προσεγγίζει τα 3,8 - 4 εκατ. ευρώ. Η επίδοση αυτή μάλιστα θα ήταν ακόμη πιο χαμηλή αν δεν εκδηλωνόταν η αγορά μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας από τον όμιλο Marfin. Επομένως τo αγοραστικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει έντονη κινητικότητα στην Κύπρο που προμηνύει θετικά αποτελέσματα. Μεγάλες εταιρείες του ΧΑΚ συζητούν με συμβούλους για τη διεξαγωγή placements που θα καλυφθούν από θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα αρκετές εισηγμένες του ΧΑΚ παρουσιάστηκαν σε ελληνικά θεσμικά funds.
Αρκετές τέλος εταιρείες από την Ελλάδα -εισηγμένες και μη- βολιδοσκοπούν την αγορά "οχημάτων" προκειμένου με λίγα χρήματα να αποκτήσουν μια εταιρεία, οι μετοχές της οποίας θα έχουν πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου του ΧΑΚ αποτελούν μια καλή λύση για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς εύκολα μπορούν να προχωρήσουν σε μεταβολή του αντικειμένου δραστηριότητάς τους χωρίς να τεθούν εκτός χρηματιστηρίου. Οι συζητήσεις λοιπόν έχουν ανάψει και όλα δείχνουν ότι "θα γίνουν δουλειές".Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr