:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 447 13 - 17 Οκτωβρίου 2006
 EDITORIAL


Tώρα δρομολογούνται
οι μεγάλες αλλαγές

"K
άτι σαν Σαρακοστή". Η φράση αυτή περιγράφει... αρκετά ικανοποιητικά την κατάσταση στην αγορά την παρούσα περίοδο. Γιατί μπορεί να λείπουν τα ηχηρά γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν άμεσα το ενδιαφέρον, όμως οι "βουβές" διεργασίες αφορούν σε εξελίξεις και deals που θα αλλάξουν ριζικά το επιχειρηματικό τοπίο.

Κύρια αιτία για τον (επί της ουσίας) αναγκαστικό νέο γύρο συγκέντρωσης και συνένωσης δυνάμεων αποτελεί ο διεθνής ανταγωνισμός. Δεδομένου ότι οι ελληνικές εταιρείες που μπορούν να "σταθούν" στην πίεση των ξένων εταιρειών είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι (πολλές...) υπόλοιπες οφείλουν να ακολουθήσουν. Έτσι, τα νέα μεγάλα deals είναι αναπόφευκτα.

Μέχρι τώρα το ενδιαφέρον είχε εστιαστεί κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, όμως τώρα αναφαίνεται με περισσότερο σαφή τρόπο το μέγεθος των αλλαγών και σε άλλους στρατηγικούς κλάδους όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες. Από κοντά και άλλοι κλάδοι, με λιγότερο "βαρύ" όνομα, αλλά υψηλής σπουδαιότητας, όπως οι κατασκευές και η ακτοπλοΐα.

Το Cover Story του "Μ" (σελ. 8-9) επικεντρώνεται, λοιπόν, στα μεγάλα ανοιχτά επιχειρηματικά μέτωπα και εξετάζει πόσο έχουν επιδράσει (σε επίπεδο προσδοκίας), αλλά και πόσο θα επιδράσουν στη Σοφοκλέους. Συνοπτικά, το "big bang" της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα επηρεάσει καταλυτικά και το χρηματιστήριο...

Στο διεθνές περιβάλλον, τα επενδυτικά κεφάλαια αναμένουν την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ΄ τρίμηνο προκειμένου να χαράξουν τη νέα τους τακτική (σελ. 38), την ώρα που όλα δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αυτή των ΗΠΑ, περνά σε φάση επιβράδυνσης (σελ. 39).

Το δεδομένο αυτό καθιστά τις αναδυόμενες αγορές ακόμα πιο ευάλωτες σε έντονες διακυμάνσεις (σελ. 40-41) καθώς ο βαθμός εξάρτησής τους από τη διεθνή οικονομία παραμένει υψηλός.

Στα ημέτερα επιχειρηματικά, ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κλάδος της ενέργειας (σελ. 12-13), έτσι οι αποτιμήσεις και οι εκτιμήσεις για τις εταιρείες είναι άκρως απαραίτητες στην πιθανή επιλογή μετοχών από αυτόν.

Σημαντικά νέα, επίσης, έχουμε για τις τηλεπικοινωνίες (σελ. 14), τις κατασκευές (σελ. 17) και, όπως πάντα, για τις τράπεζες (σελ. 18, 19), όπου Εθνική και EFG Eurobank αντιμετωπίζουν (τοπικά) προσκόμματα στη διεθνή τους επέκταση.

Ξεχωριστή θέση, επιπλέον, κατέχει τώρα η εξέταση της κατάστασης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με δεδομένη την ημερομηνία έναρξης για τη λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας στις 30/10. Έτσι, γίνεται μια πρώτη παρουσίαση των επενδυτικών επιλογών στο ΧΑΚ (σελ. 37).

Τέλος, στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον τα μαντάτα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα είναι... (σταθερά) μαύρα (σελ. 6), ενώ και η ενδιάμεση έκθεση του διοικητή της ΤτΕ (σελ. 10) δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία...

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr