:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 440 25 - 29 Αυγούστου 2006
 EDITORIAL


Σε αναζήτηση τάσης
και ισορροπιών

Π
αρότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ανακάμψει σημαντικά μετά την πτώση στο διάστημα Μαΐου - Ιουνίου και κινείται πλέον κοντά στο ψυχολογικό φράγμα των 4.000 μονάδων, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ρευστή.

Αφενός το τοπίο στις διεθνείς αγορές χαρακτηρίζεται ασαφές, καθώς ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι πάντα εδώ (με τη μορφή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αυτή τη φορά), ενώ και τα εταιρικά κέρδη δείχνουν να χάνουν την αρχική υψηλή τους δυναμική και να "προσγειώνονται" σε επίπεδα που λίγο - πολύ έχουν προεξοφληθεί (σελ. 32).

Παράλληλα, η ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν έχει διασκεδαστεί, καθώς η Fed συνεχίζει τα "ήξεις αφήξεις" στην πολιτική για τα επιτόκια, ενώ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές του πετρελαίου (σελ. 33).

Αφετέρου, στο εσωτερικό μέτωπο τα πολύ καλά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου (τουλάχιστον για τους "συνήθεις υπόπτους" που είτε ανακοίνωσαν είτε πρόκειται να ανακοινώσουν) έχουν προεξοφληθεί εν πολλοίς. Πάντως, η κινητικότητα σχετικά με νέα deals συνεχίζεται, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς, με τελευταίο δείγμα την (σύμφωνα με πληροφορίες) πρόθεση της ΝΕΛ να καταθέσει στις Μινωικές Γραμμές πρόταση για το ποσοστό που διαθέτει η τελευταία στη Hellenic SeaWays (σελ. 10).

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η Σοφοκλέους αναβαθμίζεται και ενισχύει την εικόνα της ως αναπτυγμένη αγορά. Ο λόγος για τα ETF, για τη λειτουργία των οποίων το θεσμικό και νομικό πλαίσιο αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση εντός του επόμενου Σεπτεμβρίου.

Τι είναι τα ETF; Η απάντηση στο -υπερ... αναλυτικό- Cover Story του "Μ" (σελ. 7-9), απ' όπου οι επενδυτές μπορούν να μάθουν τα πλέον απαραίτητα γι' αυτό το επενδυτικό εργαλείο τελευταίας γενιάς, το οποίο στο εξωτερικό κάνει θραύση. Αρκεί να πούμε ότι σήμερα το ενεργητικό τους παγκοσμίως φτάνει τα 490 δισ. δολάρια, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκαν στις ΗΠΑ πριν από μόλις 13 χρόνια.

Στα επιμέρους θέματα, ο κλάδος της ακτοπλοΐας (πλην της κινητικότητας που τον χαρακτηρίζει σε επίπεδο deals) παρουσιάζει επιπλέον ενδιαφέρον, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, οπότε αναμένεται και ανάλογο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον (σελ 13).

Ενδιαφέρον υπάρχει και στο μέτωπο της Εμπορικής Τράπεζας, αναφορικά με τις προθέσεις των νέων -εκ Γαλλίας- ιδιοκτητών για δύο πολύπαθες θυγατρικές, τη Φοίνιξ και την Εμπορική Κύπρου (σελ. 15).

Στο ευρύτερο οικονομικό επίπεδο, όλα κινούνται σε ρυθμούς ΔΕΘ (σελ. 6) και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για την οικονομία. Παρότι όπως όλα δείχνουν παροχές ευρείας... λήψης δεν αναμένονται, ασφαλώς είναι σημαντικό για την αγορά να γνωρίσει ποιους στόχους θέτει πλέον ο κ. Καραμανλής.

Στο διεθνές πεδίο, πάλι, οι τελευταίες εκτιμήσεις για το real estate, τομέας επενδύσεων αυξημένης βαρύτητας, δείχνουν επιβράδυνση και όχι "ξεφούσκωμα" της αγοράς (σελ. 35), ενώ Ισραήλ και Λίβανος (σελ. 37) "γλείφουν" τις -οικονομικές και όχι μόνο- πληγές που άφησε πίσω της η σύρραξη...

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr