:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 439 18 - 22 Αυγούστου 2006


"Γέρνουν" προς τις τράπεζες
(και) οι ασφάλειες...


Φουντώνει ο ανταγωνισμός μεταξύ τραπεζικών και λοιπών ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς αρκετές από τις πρώτες (π.χ. Εθνική, ΑΤΕ) έχουν "ξυπνήσει" τελευταία και δραστηριοποιούνται εντονότερα σε αυτό που ο ανταγωνισμός είχε "μυριστεί" εδώ και πολλά χρόνια: στο bancassurance.

Άνοιξαν λοιπόν τα βιβλία τους και προσπαθούν να ασφαλίσουν τώρα (έστω και με καθυστέρηση ετών) όσους δανειοδότησαν με καταναλωτικό ή στεγαστικό δάνειο, προκειμένου οι τελευταίοι να μην έχουν υποχρέωση αποπληρωμής σε περίπτωση θανάτου ή αναπηρίας. Και επειδή οι δανειολήπτες είναι πολλοί και τα κεφάλαια των ιδιωτών προς ασφάλιση περιορισμένα, τις επιπτώσεις της κίνησης αυτής πολύ πιθανόν να τις καταλάβουν οι υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου.

Οι μη τραπεζικές ασφαλιστικές εταιρείες (με εξαίρεση 2-3 εξ αυτών) έχουν καταλάβει επίσης ότι μικρό κομμάτι της "πίτας" αναμένουν από τη μεγάλη του Συνταξιοδοτικού, καθώς τη μερίδα του λέοντος θα λάβουν οι τραπεζικοί όμιλοι.

Αναμφίβολα ο ασφαλιστικός κλάδος "γέρνει" ολοένα και περισσότερο προς τις τράπεζες, ανεξάρτητα από το αν κάποιες από αυτές (Alpha και πιθανότατα Εμπορική) εξετάζουν το κατά πόσο θα διατηρήσουν τα ασφαλιστικά τους δίκτυα. Κρατώντας το bancassurance και διώχνοντας τα agency systems, πιστεύουν ότι θα έχουν τον "αφρό" της δουλειάς, χωρίς το κόστος και τον κίνδυνο του δικτύου.

Στον χώρο των μη τραπεζικών ασφαλιστικών εταιρειών η "κρίση" θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις, από τις οποίες όμως πιθανόν να προκύψουν νέες ισχυρές δυνάμεις στον κλάδο...

Τέλος στα σενάρια

Το σενάριο θερινό μεν (και προφανώς προϊόν αυγουστιάτικης δημοσιογραφικής ραστώνης) εκ πρώτης όψεως, αλλά αληθοφανές σε δεύτερη ανάγνωση, απ' αυτά που λες ότι έχουν σοβαρές πιθανότητες: η Attica Group (που την ελέγχει ο κ. Περ. Παναγόπουλος) θα πουλήσει τη συμμετοχή της στις Μινωικές και θα ενισχύσει την παρουσία της στη γραμμή των Κυκλάδων.

Το σενάριο αυτό έκανε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τον κύκλο ορισμένων χρηματιστηριακών γραφείων και, αναπόφευκτα, είδε τα φώτα της δημοσιότητας. Ευρισκόμενος στη Μύκονο για τις θερινές του διακοπές, ο κ. Παναγόπουλος "έπεσε" πάνω σε συντάκτη μας, ο οποίος και του ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Αντ' αυτών συνάντησε την οργή του κ. Παναγόπουλου, ο οποίος του απάντησε σχεδόν μονολεκτικά ότι "αυτά είναι ευφάνταστα σενάρια και απέχουν νύχτα-μέρα από την πραγματικότητα". Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Χ.Α. ζήτησαν τυπικά και την επίσημη άποψη της εταιρείας, και έτσι την Τετάρτη, αμέσως μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου, δημοσιοποιήθηκε και η επίσημη διάψευση της Attica Group, που τελείωνε με την επιπρόσθετη γενική αναφορά: "Θλιβόμεθα διότι συχνά αναγκαζόμαστε να ασχολούμεθα με δημοσιεύματα τα οποία δεν έχουν καμία δόση αλήθειας". Οπότε προμηνύεται για το μέλλον σιγή ιχθύος για σενάρια και φήμες γύρω από την Attica Group...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr