:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 439 18 - 22 Αυγούστου 2006
 EDITORIAL


Όλοι περιμένουν
με το όπλο παρά πόδα

Ο

προηγούμενος μήνας ήταν αρκετά ταραγμένος για τις χρηματιστηριακές αγορές. Η αβεβαιότητα σχετικά με τον αυξητικό κύκλο των επιτοκίων, η πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και ο γεωπολιτικός κίνδυνος ήταν τα βασικά συστατικά του.

Τώρα, όμως, η κατάσταση δείχνει να ομαλοποιείται. Οι "ταύροι" κερδίζουν (προς ώρας, μην ξεχνιόμαστε...) τις "αρκούδες" και τα χρηματιστήρια δείχνουν να πατούν σε σταθερότερο έδαφος.

Ο παράγοντας αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη Σοφοκλέους, η οποία βρίσκεται σε μια χαρακτηριστική μεταβατική περίοδο. Αφενός η πορεία της οικονομίας (κυρίως η επιτυχής αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας) επιτρέπει στην κυβέρνηση να χαράξει μια πιο γενναιόδωρη (δηλαδή... κι άλλες αποκρατικοποιήσεις) για το Χ.Α. πολιτική.

Αφετέρου το ντόμινο των ανακατατάξεων σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους αναμένεται μετά βεβαιότητας να συνεχιστεί, καθώς τα δεδομένα επιβάλλουν την ανάδειξη μεγαλύτερων και περισσότερο υγιών εταιρικών σχημάτων.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Αύγουστος (γενικά και ειδικά) θεωρείται μεταβατικός μήνας, που δεν επιτρέπει τη διασαφήνιση των τάσεων, όλα δείχνουν ότι το φθινόπωρο θα είναι... καυτό, με πολλές και πλούσιες εξελίξεις. Αυτό είναι το θέμα του Cover Story του "Μ" (σελ. 8-9), το οποίο επιπλέον εντοπίζει τους κλάδους εκείνους στους οποίους αναμένονται οι εντονότερες διεργασίες.

Ένας από τους κλάδους που σηκώνει ξανά κεφάλι είναι ο κατασκευαστικός (σελ. 12-13). Οι εταιρείες εκείνες που αντεπεξήλθαν επιτυχώς στην προηγούμενη κρίση δείχνουν τώρα έτοιμες για νέα φιλόδοξα σχέδια, αυτή τη φορά με καινούργιο προφίλ και νέους στόχους. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να προσφέρουν και χρηματιστηριακές συγκινήσεις στους "πιστούς" τους επενδυτές.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε έναν άλλο ταλαιπωρημένο κλάδο, αυτόν της ξυλείας. Οι εκπρόσωποί του στη Σοφοκλέους (τέσσερις τον αριθμό) ελπίζουν (και επιδιώκουν) να δουν φως στην άκρη του τούνελ. Κάποιοι απ' αυτούς έχουν βάσιμες ελπίδες (σελ. 29).

Σε κλαδικό επίπεδο πάντα, η αγορά παγωτού γνωρίζει κι αυτή σημαντικές ανακατατάξεις (σελ. 12). Η εξαγορά της ΔΕΛΤΑ Παγωτού από τη Nestle φέρνει έναν νέο leader και την ευκαιρία στους υπόλοιπους "παίκτες" για αύξηση των μεριδίων τους.

Στο διεθνές τοπίο, καταλυτική σημασία για την πορεία των παγκόσμιων αγορών θα έχει η πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Η (τώρα επισφαλής) ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού θα κρίνει πολλά (σελ. 33).

Τέλος, οι... προνοητικοί θα διαβάσουν (ίσως και... δύο φορές) το άρθρο για τον νέο "χρυσό" του μέλλοντος, το νερό (σελ. 35). Οι πρόσφατες κινήσεις της γαλλικής Suez στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν σε σημαντικό βαθμό την άποψη των ξένων αναλυτών ότι ο κλάδος θα πρωταγωνιστήσει.


Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr