:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 438 11 - 15 Αυγούστου 2006
 EDITORIAL


H επισφαλής ισορροπία
στη ζυγαριά των αγορών

H
συγκυρία στη διεθνή οικονομική σκηνή εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως σύνθετη. O γεωπολιτικός κίνδυνος, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και το ανοιχτό μέτωπο των επιτοκίων εξακολουθούν να απασχολούν εταιρείες και επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, η συμπεριφορά των χρηματιστηρίων δείχνει να στηρίζεται μονόπλευρα στα θετικά νέα, που προέρχονται κυρίως από τις εταιρικές κερδοφορίες.

Η ισορροπία στη ζυγαριά των διεθνών αγορών, όμως, είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Άρκεσε χθες, 10/8, η είδηση ότι οι βρετανικές αρχές εξάρθρωσαν τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε να ανατινάξει αεροπλάνα εν πτήσει για να προκληθεί μεγάλη πτώση.

Το κλασικό ερώτημα "Πού βαδίζομεν;" επαναλαμβάνεται. Ειδικά για τους Έλληνες επενδυτές έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αποτίμηση των συνθηκών στη Σοφοκλέους όχι μόνο γιατί είναι το... "δικό μας μαγαζί", αλλά γιατί, πλην των καλών εταιρικών επιδόσεων για το α΄ εξάμηνο του 2006, έχουμε σκηνικό νέων deals, που αναπόφευκτα τροφοδοτεί το ενδιαφέρον στο ταμπλό και αυξάνει τα κερδοσκοπικά και μη παιχνίδια.

Το τοπίο στις αγορές γενικά και στη Σοφοκλέους ειδικά σκιαγραφεί το Cover Story του ανά χείρας "Μ". Η απαρίθμηση και η ανάλυση των δεδομένων, τα βασικά σενάρια στην ατέρμονη μάχη "ταύρων" και "αρκούδων", όπως και η εξέταση των ιδιαίτερων συνθηκών στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι τα βασικά συστατικά του, ώστε να μπορεί να σχηματίσει κάποιος πλήρη και ευκρινή (κατά το δυνατόν) εικόνα.

Ιδιαίτερη σημασία, πάντως, έχει η πρώτη αντίδραση των αγορών στη μη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed (σελ. 34). Η επιχειρηματολογία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αύξησε την αβεβαιότητα, άρκεσαν όμως οι υψηλές επιδόσεις μίας και μόνης εταιρείας, της Cisco, για να βελτιωθεί κάπως το κλίμα.

Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι πληθαίνουν οι εκτιμήσεις που "βλέπουν" το πετρέλαιο να αγγίζει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι εντός του 2006 (σελ. 35), ενώ προκαλεί εντύπωση (σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον) το ότι οι περισσότεροι έχουν αποδεχτεί αυτή την προοπτική και προσαρμόζουν τη δραστηριότητά τους αναλόγως.

Στο εσωτερικό μέτωπο, άκρως ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου που έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα οι ελληνικές τράπεζες (σελ. 12-13). Αν μη τι άλλο, πέρα από το στενά χρηματιστηριακά ενδιαφέρον, οι διεργασίες στον κλάδο μετά και την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole θα χρειαστούν υγιές έδαφος (βλέπε... κέρδη) για να εκτυλιχτούν.

Στο "θέμα deals" τώρα, τα σκήπτρα του ενδιαφέροντος περνούν στον κλάδο της πληροφορικής (σελ. 10). Μετά την είσοδο της Info-Quest στη Unisystems και τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της αγοράς, εκτιμάται ότι οι κινήσεις για συνένωση των εταιρειών θα επιταχυνθούν.

Τέλος, και ως σημείο των καιρών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προτίμηση των διεθνών οίκων για τις εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας (σελ. 37), καθώς η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τις ευνοεί εξόχως...

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr