:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 437 4 - 8 Αυγούστου 2006
 EDITORIAL


Ψηλά ο υδράργυρος
για τη Σοφοκλέους

T
ο... παραδοσιακό τηλεοπτικό ρεπορτάζ του καλοκαιριού ξεκινά σταθερά με τη φράση "Στα ύψη ο υδράργυρος..." και εικόνα με ξεροψημένες λουόμενες στην παραλία. Φέτος η φράση αυτή μπορεί (για την ακρίβεια, επιβάλλεται) να υιοθετηθεί και από το οικονομικο-χρηματιστηριακό ρεπορτάζ.

Η περίοδος προσαρμογής και ανακατατάξεων στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή συνεχίζεται με νέα επεισόδια και περισσότερους πρωταγωνιστές. Ταυτόχρονα επεκτείνεται σε περισσότερους κλάδους, καθώς οι αλλαγές στην οικονομία έχουν σχεδόν πάντα τη μορφή της αλυσιδωτής αντίδρασης.

Παρότι λείπουν οι επίσημες ανακοινώσεις και είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος την ήρα από το στάρι στη φημολογία των ημερών, είναι σχεδόν σίγουρο, βάσει των αντικειμενικών δεδομένων, ότι η οδός των deals στο χρηματιστηριακό τοπίο δεν έχει εξαντληθεί.

Αυτή είναι η μία πλευρά του φεγγαριού. Η άλλη "λέει" ότι, ακόμη και σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας, το "έξυπνο χρήμα" αναζητά τις εταιρείες εκείνες που δείχνουν ικανές να αποτελέσουν τα μελλοντικά growth stories. Αν μάλιστα μπορεί να αγοράσει φθηνά, τότε τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα.

Αυτές τις δύο πλευρές της πραγματικότητας εξετάζει συνδυαστικά το Cover Story (σελ. 8-9) του "Μ". Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι εισηγμένες εκείνες που ικανοποιούν τον σύνθετο δείκτη PEG (συνδυασμός αποτίμησης και growth) και από την άλλη τα μέτωπα στα οποία αναμένονται οι σημαντικότερες επιχειρηματικές εξελίξεις, καθώς και τα καθοριστικά στοιχεία γι' αυτές.

Στο μέτωπο των θεωρούμενων αρνητικών σημείων πρωταγωνιστούν η γεωπολιτική αβεβαιότητα και το ακριβό πετρέλαιο (σελ. 34), όπως και το θέμα των επιτοκίων. Το γεγονός ότι η νέα αύξηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκαλεί ισχυρότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. δεν επιτρέπει τη διατύπωση ασφαλών προβλέψεων και τη χάραξη στρατηγικής. Έτσι, το... μπαλάκι περνά ξανά στα χέρια της Fed (σελ. 35).

Ισχυρό σημείο στήριξης πάντως για τις διεθνείς αγορές αποτελούν τα εταιρικά κέρδη, καθώς τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής για το β΄ τρίμηνο του έτους ξεπερνούν τις εκτιμήσεις (σελ. 37). Συνολικά, λοιπόν, η εικόνα στο διεθνές περιβάλλον είναι μικτή.

Στο εσωτερικό μέτωπο, τα πρώτα δείγματα γραφής για τα εταιρικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου προδιαθέτουν θετικά για τη συνέχεια. Αυτή την εβδομάδα ξεχώρισαν οι πολύ καλές επιδόσεις από τον όμιλο Μυτιληναίου (σελ. 10) και την EFG Eurobank (σελ. 15).

Στην άλλη όχθη, προβληματισμό προκαλούν οι εξελίξεις σε μια άλλοτε ισχυρή εταιρεία, την Πετζετάκις, η οποία πλέον βρίσκεται υπό επιτήρηση (σελ. 11). Ακόμη, αρκετά ερωτήματα εγείρει η δυσάρεστη τροπή στο μέτωπο των βαλκανικών επενδύσεων των ΕΛ.ΠΕ., αυτή τη φορά στο Μαυροβούνιο (σελ. 13).

Τέλος, οι τηλεπικοινωνίες εξακολουθούν να είναι καζάνι που βράζει (σελ. 12). Η κόντρα ΟΤΕ - Telepassport είναι η κορυφή του παγόβουνου, σε μια αγορά όπου οι εναλλακτικοί πάροχοι επιδιώκουν να ξεφύγουν από τον σφιχτό εναγκαλισμό του οργανισμού.

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr