:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 430 16 - 20 Ιουνίου 2006
 EDITORIAL


Tα μεγάλα στοιχήματα
της ελληνικής αγοράς

H
περίοδος είναι εκρηκτική για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Τόσο τα δεδομένα σε διεθνές οικονομικό επίπεδο όσο και οι εξελίξεις στο εγχώριο επιχειρηματικό σκηνικό μεταβάλλονται με ταχείς ρυθμούς. Και αν από τα μέσα Μαΐου έδειχναν να παρασέρνουν το Χ.Α., η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι μπορεί και να το... συνεπαίρνουν!

Τουτέστιν, η σημερινή κατάσταση έχει δύο όψεις και συντίθεται από πολλά επιμέρους και αντίθετα δεδομένα. Αν το δούμε σε πολύ αδρές γραμμές, από τη μία η Σοφοκλέους ανεβαίνει και πέφτει με ρυθμούς αναδυόμενης αγοράς και από την άλλη έχουμε σαφή δείγματα "ωρίμανσής" της.

Διότι όχι μόνο πραγματοποιείται στους κόλπους της η μεγαλύτερη αύξηση όλων των εποχών (της ΕΤΕ), αλλά κατατίθεται και μια δημόσια προσφορά (για την Εμπορική), που αποτελεί τη μεγαλύτερη ως τώρα άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα.

Τα θετικά και τα αρνητικά, ευρύτερα για την αγορά και ειδικότερα για τις εισηγμένες, καταγράφονται στο Cover Story της εφημερίδας (σελ. 8-9). Ο σκοπός είναι να αποδοθούν στην ακριβή τους διάσταση όλες οι παράμετροι της παρούσας κατάστασης, πολύ περισσότερο που μετά την, χωρίς ανάσα, πτώση των 1.000 μονάδων είναι πολλοί εκείνοι που αμφιβάλλουν για τη δυναμική του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Κυρίαρχο επιχειρηματικό θέμα της εβδομάδας, η αιφνιδιαστική προσφορά της Credit Agricole για την Εμπορική Τράπεζα (σελ. 12-13). Μια υπόθεση που για έναν τουλάχιστον χρόνο κινούνταν σε στυλ "ήξεις αφήξεις" φαίνεται να οδεύει προς τη λύση της με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Αν μάλιστα σε αυτή την εξέλιξη προστεθεί η αύξηση-μαμούθ στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, τίθεται ανάγκη άμεσης "απάντησης" των άλλων "μεγάλων δυνάμεων" του τραπεζικού χώρου καθώς μεταβάλλονται οι ισορροπίες στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα (σελ. 14). Η συνέχεια, λοιπόν, στο θέμα προμηνύεται... σούπερ ενδιαφέρουσα.

Ειδικά για το θέμα της Εθνικής, είναι σημαντικό για τους επενδυτές να γνωρίζουν πότε να επιλέξουν μετοχές και πότε δικαιώματα (σελ. 15), καθώς η συσχέτισή τους στο ταμπλό είναι λεπτών ισορροπιών και... μαθηματικών.

Στο εγχώριο επιχειρηματικό επίπεδο πάντα, η κινητικότητα συνεχίζεται αμείωτη σε σημαντικούς επιμέρους κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες (σελ. 35) και η υγεία (σελ. 17).

Σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι νεότερες εκθέσεις των επενδυτικών οίκων (σελ. 40-41), οι οποίοι πλέον συνιστούν στροφή σε αμυντικές επενδυτικές επιλογές και επιβεβαιώνουν την αξία του κλασικού ρητού... "cash is king".

Διότι μπορεί να μην μπήκαμε σε "αγορά αρκούδων", είναι όμως σίγουρο ότι η προθυμία ανάληψης κινδύνου από την πλευρά των επενδυτών, ιδιωτών και επαγγελματιών, σίγουρα θα είναι εφεξής μικρότερη.

Τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει η αβεβαιότητα σε σχέση με τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ως μόνη υπερδύναμη ασκεί μέσω Wall Street τεράστια επίδραση σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr