:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 429 9 - 13 Ιουνίου 2006


Οι παρενέργειες της "βόμβας"

Η κορυφαία επιχειρηματική είδηση που "βγήκε" από την παρουσίαση εισηγμένων εταιρειών στη Θεσσαλονίκη ήταν αναμφισβήτητα η "βόμβα" για το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους των δραστηριοτήτων της εταιρείας Ελληνική Υφαντουργία στο εξωτερικό, διά στόματος δε του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιάννη Ακκά. Και ήταν "βόμβα" για πολλούς λόγους.

Πρώτον, γιατί η Ελληνική Υφαντουργία δεν είναι μια τυχαία εταιρεία, αλλά συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες στον κλάδο της, αν δεν είναι η σημαντικότερη, στην Ελλάδα και την Ευρώπη και επομένως η άποψή της "μετράει". Δεύτερον, γιατί η εταιρεία είναι εντάσεως κεφαλαίου, άρα εκ των πραγμάτων δεν είναι εύκολη η μεταφορά της παραγωγής της. Τρίτον, γιατί αν η Ελληνική Υφαντουργία συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τη στιγμή που είναι από τις λίγες που αντέχει στην κρίση της κλωστοϋφαντουργίας διεθνώς, τότε τι πρέπει να κάνουν οι άλλες; Για όλους αυτούς τους λόγους οι δημοσιογράφοι επέμειναν να ρωτούν όχι μόνο στην αίθουσα, αλλά και στο περιθώριο της εκδήλωσης, τον κ. Ακκά αν πράγματι άκουσαν σωστά αυτό το οποίο άκουσαν.

Ο κ. Ακκάς ήταν σαφής και επέμεινε για μεταφορά και όχι για επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Η είδηση μεταδόθηκε αποκλειστικά από το euro2day.gr και ήταν φυσικό να προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά. Προφανώς, αυτός ήταν ο λόγος που η διοίκηση της Ελληνικής Υφαντουργίας έσπευσε να στείλει αμέσως διευκρινιστική επιστολή, με την οποία ουσιαστικά ανασκεύασε μερικώς τις αρχικές δηλώσεις του κ. Ακκά, υποστηρίζοντας ότι "διερευνάται η επέκταση σε συνεργασία με επιχειρήσεις του εξωτερικού για διεύρυνση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, χωρίς όμως επί του παρόντος να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο".

Όμως, οι εντυπώσεις έμειναν. Και το θέμα δεν είναι ότι και η Ελληνική Υφαντουργία διερευνά το ενδεχόμενο μεταφοράς της στο εξωτερικό. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιοι λόγοι (και γιατί τώρα) συνηγορούν στην πρόθεσή της αυτή. Αλλά στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε...Γιατί δεν κάνει πίσω ο Χριστοδούλου...

Δεν φαίνεται να "κάνει πίσω" ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. κ. Τίμος Χριστοδούλου για τα όσα είπε στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας σχετικά με την αμοιβή του αλλά και το bonus από τα κέρδη του 2005. Μετά την απόφασή του να μην παραστεί στα εγκαίνια των νέων πρατηρίων της ΟΚΤΑ, στα Σκόπια, την προηγούμενη εβδομάδα, καίτοι ήταν προγραμματισμένο, η δυσφορία του για τη "μεταχείριση" που επιφύλαξαν στη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. τόσο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών όσο και το ΥΠΑΝ κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας "βγήκε" αυτή τη φορά στα ερτζιανά.

Από το μικρόφωνο του δημοτικού ραδιοφώνου της πρωτεύουσας ο κ. Χριστοδούλου μίλησε για "παρατρεχάμενους" που επιθυμούν να διορίσουν "γαλάζια παιδιά" στον όμιλο, πρακτική με την οποία ο ίδιος, όπως είπε, διαφωνεί, αλλά και για "απολογία Αλογοσκούφη" μετά την άκομψη παρέμβαση της εκπροσώπου του υπουργείου, που ζήτησε να μειωθεί στο μισό το bonus για τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛ.ΠΕ. καθώς και για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΣΠΡΟΦΟΣ.

Η... παρατεταμένη δυσαρέσκεια από την πλευρά του κ. Χριστοδούλου, παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί κ. Αλογοσκούφης και Σιούφας προσπάθησαν με δηλώσεις τους να υποβαθμίσουν το δυσάρεστο κλίμα που δημιουργήθηκε στη γενική συνέλευση της εταιρείας, δύο τινά μπορεί να σημαίνει. Ή ότι ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. εξασφάλισε κάλυψη πολύ υψηλή για τους χειρισμούς και την πολιτική που ακολουθεί στην εταιρεία ή ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο. Κοντός ψαλμός...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr