:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 425 12 - 16 Μαΐου 2006


Απλώς θέμα χρόνου...

Μέσα στην "τούρλα του Σαββάτου" που λένε, εννοώντας τη χρηματιστηριακή φρενίτιδα των τελευταίων ημερών με τα deals, άλλα πραγματικά και άλλα περίεργα ("αναμενόμενα" τα αποκαλούν) να καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού), πέσαμε πάνω στην περίπτωση της Info-Quest, που αποτυπώνει την εκτίμηση της αγοράς για τη μετοχή της στο ταμπλό χωρίς αγριάδες και φουσκωμένες προσδοκίες, αλλά που έχει μείνει πίσω στην πρόσφατη κούρσα της Σοφοκλέους. Με χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση (στα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης) στα 189 εκατ. ευρώ (περίπου), τα μεγέθη της... κραυγάζουν "φάουλ". Με λογιστική αξία που ξεπερνάει τα 250 εκατ. ευρώ, με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό (από 1ης Φεβρουαρίου έχουν αποπληρωθεί όλα τα δάνεια), με ακίνητα ελεύθερα βαρών αξίας άνω των 45 εκατ. ευρώ και με μετρητά (ταμείο) πάνω από... 72 εκατ. ευρώ, η εικόνα της γίνεται ζηλευτή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (πολλώ γε μάλλον στην Ελλάδα).

Η απάντηση στον εύλογο προβληματισμό του απλού παρατηρητή είναι ότι η σημερινή Info-Quest δεν προσφέρει θρυλούμενα deals όπως άλλα "χαρτιά", αποτελεί όμως μια ασφαλή τοποθέτηση διαπραγματευόμενη σε discount από τη λογιστική της αξία. Ο κ. Φέσσας βέβαια έχει την πολυτέλεια σήμερα (μοναδική στον χώρο του) να "κάθεται" σε μια εταιρεία χωρίς "πονοκεφάλους" και, παρά την ανάγκη διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του, χωρίς να ρισκάρει αυτά που πέτυχε μέχρι τώρα.

Ένα από τα περιουσιακά του στοιχεία είναι η εταιρεία ταχυμεταφορών ACS, η οποία έχει περάσει στην κερδοφορία και της οποίας το μέλλον διαγράφεται αισιόδοξο. Υπάρχει και η εκφρασμένη βούληση για επέκταση των κινήσεων στην ενέργεια (με την ίδρυση θυγατρικής που είναι της μόδας αυτή την εποχή), αλλά αυτή τη φορά η επόμενη κίνηση Φέσσα θα πρέπει να έχει μειωμένα ρίσκα. Όμως, από την άλλη, θα πρέπει να εντυπωσιάσει και να δώσει το στοιχείο της προσδοκίας στους επενδυτές. Πάντως είναι θέμα χρόνου το discount να γίνει premium στη μετοχή της Info-Quest και το πόσο γρήγορα θα γίνει κάτι τέτοιο εξαρτάται από τη σβελτοσύνη και την αποφασιστικότητα του κ. Φέσσα, δύο παράμετροι που δεν λείπουν από το επιχειρηματικό του προφίλ...Για πέντε λεπτά δημοσιότητας

Διαβάσαμε τις απόψεις του κ. Δ. Γερμίδη σε κυριακάτικη εφημερίδα για τη Εθνική, την τράπεζα που κάποτε διοικούσε, και... φρίξαμε! Ακριβά αγόρασε τη Finansbank στην Τουρκία, λέει ο κ. Γερμίδης, και κακώς βγήκε από την αγορά της Β. Αμερικής. Βέβαια, οι απόψεις του καθενός ίσως να αντιπροσωπεύουν καθαρά υποκειμενικές θέσεις και να περιέχουν κάποια πίκρα (ο καθείς κουβαλάει τον δικό του "Γολγοθά"), Ωστόσο, το ότι ο κ. Γερμίδης είχε κάποτε διοριστεί (επί Κ. Μητσοτάκη) επικεφαλής της ΕΤΕ, δεν συνεπάγεται ότι έχει γίνει και "εξπέρ" στα της Εθνικής, και για να προχωρήσουμε λίγο παραπέρα, στα της... τραπεζικής! Καλά έκανε ο κ. Αράπογλου και πούλησε την αμερικανική θυγατρική του και επικεντρώνεται σε μια πιο εύκολα διαχειρίσιμη γεωγραφική περιοχή, αυτή της Ν.Α. Ευρώπης.

Το τίμημα, από την άλλη, για να αποκτήσεις με "το καλημέρα" στρατηγική θέση σε μια αναδυόμενη αγορά (όπως η Τουρκία) δεν είναι συγκρίσιμο με αυτό των αναπτυγμένων αγορών και είναι αυτονόητο ότι περιέχει κάποιο premium. Τώρα, το να θυμόμαστε πού και πού εκείνους που πέρασαν από κάποια "πόστα" του δημόσιου βίου, όπως ο κ. Γερμίδης, δεν είναι άσχημο, αρκεί οι ίδιοι να μην υποκύπτουν στις ψυχολογικές τους πιέσεις ντε και καλά να πουν κάτι μόνο και μόνο για να κλέψουν λίγη... δημοσιότητα και να μας αναγκάσουν να τους "θυμόμαστε"...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr