:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 425 12 - 16 Μαΐου 2006
 EDITORIAL


Mαθήματα κοσμογονίας
δι' αρχαρίους...

O
επιχειρηματικός χάρτης στην Ελλάδα ξαναφτιάχνεται από την αρχή. Γιατί, πέρα από το (επιχειρηματικό) προφανές των ημερών, τα πολλά
-περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά- deals, το θέμα που θα πρέπει σιγά σιγά να εξετάζουμε είναι το νέο τοπίο που δημιουργείται, τόσο στον (στενό) ελληνικό χώρο του επιχειρείν όσο και στον κοινωνικό αντίκτυπο που θα προκαλέσει αυτή η αλλαγή.

Είναι αλήθεια ότι κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως σε επίπεδο εταιρειών "γινόμαστε Ευρώπη" κάπως τολμηρά, υπό την έννοια των επιχειρηματικών μεγεθών που δημιουργούνται. Όμως ρεαλιστικά, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι αλλαγές αυτές είναι μονόδρομος στο νέο σύνθετο (και παγκοσμιοποιημένο) περιβάλλον.

Εν πάση περιπτώσει, οι αλλαγές που καταγράφονται αυτές τις μέρες είναι κοσμογονικές, ανάλογες των οποίων είχε πάρα πολλά χρόνια να δει η ελληνική οικονομία.

Επί του παρόντος, αυτό που, τρόπον τινά, επείγει είναι να διατυπωθούν οι άμεσες συνέπειες, αρχικά για τη... μητέρα όλων των κερδών, τη Σοφοκλέους. Την υπόθεση αναλαμβάνει το Cover Story του "Μ" (σελ. 8-9), στο οποίο εξετάζεται αναλυτικά ποια μετοχικά κέρδη έχουν δώσει στους επενδυτές οι εταιρείες που έχουν εμπλακεί στα deals των τελευταίων μηνών (πρακτικά και όχι απλώς σε επίπεδο φημών).

Ακόμα, καταγράφονται οι τομείς στους οποίους αναμένονται οι επόμενες "ηχηρές" κινήσεις, καθώς και τα είδη των συνεργασιών που θα δούμε. Ο συνδυασμός των στοιχείων προσφέρει αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα στους επενδυτές που θα επιλέξουν το "ρίσκο" να ποντάρουν στα επόμενα deals.

Στα επιμέρους θέματα, εξετάζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες και οι προοπτικές που δημιουργούνται σε δύο κλάδους που πρωταγωνίστησαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα, στις τηλεπικοινωνίες (λόγω CosmOTE - Γερμανού, σελ. 14-15) και στην ενέργεια (Μυτιληναίος - Spider - ΔΕΛΤΑ Project, σελ. 16-17). Αντίστοιχα, εξετάζονται και τα δεδομένα στον κλάδο της υγείας (σελ. 16), στον οποίο κυοφορούνται αρκετές ειδήσεις.

Σε διεθνές επίπεδο, δεσπόζει το θέμα των επιτοκίων (σελ. 39), στο οποίο η Fed θολώνει πάλι τα νερά, αλλά και αυτό των εταιρικών κερδών (σελ. 40-41), τα οποία αποδεικνύονται καλύτερα από τα αναμενόμενα και ως τώρα αντισταθμίζουν, σε επίπεδο προοπτικών, τον επιτοκιακό κίνδυνο στα χρηματιστήρια.

Στον "χορό" των ανακοινώσεων των εταιρικών κερδών για το α΄ τρίμηνο του 2006 είχαμε και εν Ελλάδι τα "μεγάλα εγκαίνια", με σημαντικές εταιρείες να ανακοινώνουν -άκρως ή απλώς- ικανοποιητικά κέρδη (Τράπεζα Πειραιώς, EFG Eurobank, Μυτιληναίος, Τιτάν).

Σε ευρύτερο επίπεδο, οι -έστω και οριακές- αλλαγές στο καυτό θέμα του Ασφαλιστικού, αλλά και η προσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής στα κελεύσματα των επικείμενων εκλογών (διότι τι είναι δύο χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα...) διαμορφώνουν επίσης νέα δεδομένα για όλους, είτε εντός είτε εκτός αγοράς (σελ. 6, 7).

Ηθικόν δίδαγμα; Προκύπτει από την παροιμία με τα κεράσια και τα καλάθια. Όπως αναλύεται στο Focus Macro (σελ. 10), μεγαλύτερος εχθρός μας ίσως αποδειχθεί η υπέρμετρη αισιοδοξία...

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr