:: euro2day ::

















Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 424 5 - 9 Μαΐου 2006


"Φλερτ" με τη διαγραφή...

Πρόσφατα είχαμε κάνει λόγο για την Μπαλάφας (αναφερόμενοι στην ημερομηνία διεξαγωγής της γενικής της συνέλευσης), καθώς είναι από τις εταιρείες εκείνες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διαγραφής από το χρηματιστήριο. Αυτή η συνέλευση ουδέποτε πραγματοποιήθηκε και οδηγήθηκε για πολλοστή φορά στην αναβολή. Η εταιρεία πλέον "φλερτάρει" σοβαρά με τη διαγραφή, καθώς φαίνεται να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια για την παραμονή της στο ταμπλό, ενώ και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή δεν δείχνει να επιτυγχάνεται. Το χρονικό διάστημα που είχαν θέσει οι χρηματιστηριακές αρχές για εξηγήσεις και διευκρινίσεις, όσον αφορά στο σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, έχει ήδη παρέλθει, με τη διοίκηση της Μπαλάφας Κατασκευαστική να μην είναι σε θέση να δώσει καμία πληροφορία και ενημέρωση για το θέμα του στρατηγικού επενδυτή.

Στην επαναληπτική συνέλευση, η οποία θα διεξαχθεί εκ νέου περί τα μέσα Μαΐου, αφού δεν υπήρξε απαρτία, παρέστη ως εκπρόσωπος της επιχείρησης ένα πρώην μέλος του διοικητικού της συμβουλίου που ανακοίνωσε την αναβολή της και αρνήθηκε να ενημερώσει περαιτέρω τους μικρομετόχους για τις ενέργειες εξεύρεσης επενδυτή. Το μόνο που τόνισε το συγκεκριμένο στέλεχος της Μπαλάφας Κατασκευαστική ήταν πως η συνέλευση του Μαΐου θα πραγματοποιηθεί. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο βασικός μέτοχος, κ. Κωνσταντίνος Μπαλάφας, δεν κατέθεσε τις μετοχές του (αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της εταιρείας), γεγονός το οποίο, συνδυαζόμενο με την άρνηση ενημέρωσης, προκάλεσε, και δικαιολογημένα, την έντονη αντίδραση των μικρομετόχων. Οι μέτοχοι της Μπαλάφας Κατασκευαστική θα κληθούν στην επικείμενη συνέλευση να εγκρίνουν την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών κατά το ποσό των 4,7 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως σε συνέλευση που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε αποφασιστεί η αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας (από Μπαλάφας Κατασκευαστική σε Ενεργειακή Κατασκευαστική - ΕΝΕΡΚΑΤ) και η δραστηριοποίησή της στο εξής στην κατασκευή και την εκμετάλλευση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Εν αναμονή των εξελίξεων, λοιπόν, αν αυτές τελικά υπάρξουν, καθώς κατά την ταπεινή μας άποψη όλα αυτά δείχνουν αδυναμία εξεύρεσης λύσης και φθηνή αγορά χρόνου εκ μέρους των βασικών μετόχων, εις βάρος ωστόσο των επενδυτών.



Χρειάζεται δεύτερη ματιά...

Πριν από λίγο καιρό είχαμε χειροκροτήσει την πολιτεία, η οποία με αποφάσεις των υφυπουργών κ. Φωτιάδη (ΠΑΣΟΚ) και Ρεγκούζα (Ν.Δ.) έδωσε άδεια στα ΚΑΕ να πουλάνε αφορολόγητο πετρέλαιο κίνησης σε όσα φορτηγά φέρουν πινακίδες τρίτων χωρών (με οδηγούς που δεν έχουν υπηκοότητα της Ε.Ε.) και ταξιδεύουν με κατεύθυνση τις προαναφερθείσες χώρες. Και χειροκροτήσαμε, γιατί απλοϊκά σκεφτήκαμε πως η κίνηση αυτή μετέφερε δουλειές από τις γύρω χώρες στον τόπο μας, δεδομένου ότι αντίστοιχα (αλλοδαπής ιδιοκτησίας) πρατήρια λειτουργούσαν από καιρό στα σύνορα με την Ελλάδα. Η αυτονόητη λοιπόν κίνηση της πολιτείας -τότε- να δώσει άδειες για τα πρατήρια αυτά φαίνεται πως ενόχλησε πολλούς.

Όχι βέβαια την πολιτεία, γιατί δεν χάνει δασμούς, και δεν χάνει γιατί κανείς δεν θα αγοράσει πετρέλαιο από την Ελλάδα, θα μπει π.χ. στην Τουρκία και θα το φέρει πίσω (!), όταν μπορεί να το αγοράσει φθηνότερα κατά την είσοδό του λίγα μόλις μέτρα από τα ελληνικά σύνορα. Ούτε οι ντόπιοι βενζινοπώλες ενοχλήθηκαν, γιατί δεν πωλούσαν πετρέλαιο κίνησης στα φορτηγά αυτά, αφού ο φορτηγατζής μπορεί να το βρει φθηνότερα στα χίλια μέτρα, μόλις δηλαδή περάσει τα σύνορα. Άλλωστε, από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης φαίνεται καθαρά πως οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης από τα ντόπια βενζινάδικα αυξήθηκαν. Αυτοί που ενοχλήθηκαν ήταν οι επιχειρηματίες που έχουν πρατήρια αφορολόγητου καυσίμου στις συνοριακές χώρες (και φαίνεται ότι αυτό μας μάρανε, που ενοχλήθηκαν οι αλλοδαποί) και βέβαια όσοι διακινούν το πετρέλαιο θέρμανσης ως πετρέλαιο κίνησης κερδίζοντας αμύθητα ποσά εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Επειδή όμως δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως το Δημόσιο δεν θέλει να γίνονται δουλειές στα σύνορα με απασχόληση του ντόπιου πληθυσμού, επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως προστατεύει τις ξένες εταιρείες έναντι των ελληνικών, επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως αφήνει όσους διακινούν πετρέλαιο έξω από νόμιμες διαδικασίες να δρουν ανενόχλητοι και, τέλος, επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι με μια απόφασή του μείωσε την κεφαλαιουχική αξία τεσσάρων μεγάλων εταιρειών του χρηματιστηρίου, δηλαδή των ΚΑΕ, Γερμανός, Folli Follie και Αγροτική Τράπεζα, πιστεύουμε ότι η απόφαση ελήφθη με λάθος εισήγηση. Ίσως ο κ. Μπέζας, ο αρμόδιος υφυπουργός που έλαβε την απόφαση, θα 'πρεπε να ξαναρίξει μια ματιά στο όλο θέμα και υπό το πρίσμα των παραπάνω να το επανεξετάσει...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr