:: euro2day ::

Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 400 18 - 22 Νοεμβρίου 2005
 EDITORIAL


H μεγάλη κόντρα
για τον... πελάτη


M
άλλον δεν είναι... σύμπτωση. Την ώρα που κάποιες προβλέψεις κάνουν λόγο για επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης της πιστωτικής επέκτασης στη χώρα μας το επόμενο έτος (συνδυαζόμενη και με μια μικρή έστω αύξηση των επιτοκίων), οι ελληνικές τράπεζες όχι απλώς ενισχύουν την προσπάθεια επέκτασής τους στα Βαλκάνια, αλλά εντείνουν και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Η πολυαναμενόμενη από οικονομικούς παρατηρητές "μάχη" για την προσφορά "φθηνότερων" προϊόντων στον πελάτη, φαίνεται ότι ξεκινάει έχοντας και έναν πρόσθετο καταλύτη: την "απειλή" των πιστωτικών ιδρυμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό (Cover Story, σελ. 10-11).

Αυτή η "απειλή", λοιπόν, δεν αποκλείεται να ενισχυθεί σύντομα, αν η Credit Agricole αποφασίσει τελικά να φτάσει στο 34% της Εμπορικής (σελ. 16-17) αγοράζοντας το ποσοστό που κατέχει το Δημόσιο απευθείας, αλλά και μέσω των πολύ... άμεσα ελεγχόμενων Ταμείων.

Στον χώρο της ευρύτερης περιοχής, πάντως, η προσπάθεια διείσδυσης των ελληνικών τραπεζών φαίνεται να ατονεί, τουλάχιστον προσωρινά. Ατυχώς πρόκειται για την πληθυσμιακά μεγαλύτερη αγορά, αυτή της Τουρκίας, στην οποία ωστόσο συνεχίζεται η επέκταση άλλων ελληνικών επιχειρήσεων (σελ. 37).

"Χρονιά των deals" αναμένεται να είναι το 2006 στον διεθνή χώρο των τηλεπικοινωνιών (σελ. 39), όπου οι εξελίξεις είναι έτσι κι αλλιώς ραγδαίες. Από το παιχνίδι αυτό δεν πρόκειται να μείνει έξω και η χώρα μας, όπως φάνηκε καθαρά και στο τρέχον έτος.

"Παραφωνία" φαίνεται να αποτελεί στο τοπίο ο ΟΤΕ, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τα πρωτοσέλιδα με μια και μόνον εμπορική του πρωτοβουλία: την απόπειρά του να εκτοξεύσει μεμιάς τα τηλεφωνικά τιμολόγια πρόσβασης στο Internet (σελ. 12). Το πιο ωραίο, όμως, είναι ότι η απόφαση αυτή "δικαιολογήθηκε" εν μέρει με τη δήλωση ότι για τους περισσότερους πελάτες συμφέρει ήδη καλύτερα μια γραμμή "γρήγορου" Internet.

Πρόκειται προφανώς για νέα μορφή "πελατοκεντρικής" φιλοσοφίας. "Ξέρουμε το συμφέρον σας και σας κάνουμε να πληρώσετε 70% ακριβότερα, μπας και το καταλάβετε κι... εσείς".

Ορισμένοι θα θυμούνται ίσως το πρόσφατο θέμα του "Μ", σύμφωνα με το οποίο πληθαίνουν οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για σαφή μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2007.

Ίσως θα ήταν χρήσιμο να το συνδυάσετε με το τρέχον θέμα του Τ. Μαντικίδη (σελ. 40-41), σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι ειδικοί προβλέπουν ότι τελειώνει η εποχή των "παχιών αγελάδων" στα εταιρικά κέρδη και το 2007 ο ρυθμός αύξησής τους θα τείνει να μηδενιστεί. Kάτι για το οποίο, βέβαια, καλό θα είναι οι επενδυτές να είναι προετοιμασμένοι.


Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr