:: euro2day ::

Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 391 16 - 20 Σεπτεμβρίου 2005
 EDITORIAL


H "επέτειος" και οι
μεγάλες προσδοκίες


H
επέτειος του ιστορικού υψηλού της Σοφοκλέους (στις 17 Σεπτεμβρίου του αλήστου μνήμης... 1999) βρίσκει την αγορά στα πρόθυρα μιας διαφορετικής εποχής. Τα παιχνίδια έχουν λιγοστέψει και η αγορά εκσυγχρονίζεται σε όλα τα επίπεδα, ενώ η άνοδος φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να έχει στέρεες βάσεις.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, μετοχές που λέγαμε ότι συγκαταλέγονται στην αποκαλούμενη "άκρα περιφέρεια" πρωταγωνιστούν (από πλευράς ποσοστιαίας ανόδου) στο ταμπλό της Σοφοκλέους, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το τι πραγματικά συμβαίνει σε ένα κομμάτι της Σοφοκλέους (Cover Story, σελ. 10-11).

Γατί άραγε μετοχές εταιρειών χωρίς καμία ορατή προοπτική να έχουν "νεκραναστηθεί" και να δελεάζουν και πάλι τους (όσους έχουν απομείνει) επενδυτές, την ώρα που η επικείμενη ανακατανομή των αγορών στη Σοφοκλέους ενδέχεται να οδηγεί σε απόπειρες "ξεφορτώματος";

Προσοχή, λοιπόν, η έντονη φημολογία για επικείμενα deals και οι υψηλές αποδόσεις ενδέχεται να καταλήξουν σε "παγίδες".

Σ' αυτή την ευφορία, όμως, βάζουν το χέρι τους και όλοι αυτοί που αναπαράγουν αβασάνιστα (μετά την επιτυχή διάθεση ενός κρατικού ποσοστού στον ΟΤΕ) τα κλασικά περί "ψήφου εμπιστοσύνης στην οικονομία και το Χ.Α.".

Στο άρθρο του Αντώνη Κεφαλά (σελ. 9) το... "ποίημα" τίθεται στη σωστή βάση του: δεν είναι (μόνον) τα χρηματιστηριακά κεφάλαια αυτό που έχει ανάγκη η οικονομία για να πατήσει σε στέρεο έδαφος, αλλά οι "χειροπιαστές" άμεσες επενδύσεις, για τις οποίες, βέβαια, πλην ευχολογίων, ούτε φωνή ούτε ακρόαση...

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2006 (σελ. 6) είναι αποκαλυπτικό επ' αυτού. Πέρα από τα όσα (καλά και φιλόδοξα) προβλέπει το οικονομικό επιτελείο, το κέντρο βάρους πέφτει πάλι στα κλασικά και χιλιοειπωμένα: μειώνουμε τα έξοδα, κυνηγάμε τα έσοδα.

Το περιθώριο ρεαλιστικής αισιοδοξίας που αφήνουν όλα αυτά σίγουρα μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση. Αναμφισβήτητα, όμως, δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν. Το έγκλημα του "στρουθοκαμηλισμού" τιμωρείται -παραδοσιακά- βαρύτατα.

Ταυτόχρονα, η διεθνής συγκυρία επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στις επενδυτικές επιλογές (σελ. 38-39). Η σύσταση των διεθνών επενδυτικών οίκων, μεταξύ άλλων, για αυξημένα διαθέσιμα το αποδεικνύει επαρκώς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει (και λόγω... επετείου) ποιες μετοχές προσεγγίζουν ξανά τα ιστορικά υψηλά τους (σελ. 14-15). Η προσεκτική εξέτασή τους, όπως και εκείνων που απέχουν... έτη φωτός απ' αυτά, οδηγεί σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Τέλος, ηχηρό "παρών" δίνει και η επιχειρηματική δραστηριότητα: ο -ανοιχτός πλέον- πόλεμος στην αγορά γάλακτος, οι εξελίξεις στον ΟΠΑΠ και τη Motor Oil (σελ. 12), το θρίλερ στην Kavala Oil (σελ. 13), οι διεργασίες στις τράπεζες (σελ. 16, 17), η μάχη της κινητής τηλεφωνίας (σελ. 35), αλλά και τα δραματικά... σίριαλ σε Ολυμπιακή Αεροπορία (σελ. 36) και Κεράνη (σελ. 37).

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr