:: euro2day ::

Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 390 9 - 13 Σεπτεμβρίου 2005
 EDITORIAL


H προσδοκία νέων deals
και η επάνοδος Kόκκαλη


Σ
ύμφωνα με ανεπίσημες, πλην όμως ακριβείς, πληροφορίες, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων της κυβέρνησης ολοκληρώνεται για το 2005 με το placement των μετοχών του ΟΤΕ (σελ. 6 και 13).

Ωστόσο, η αγορά έχει άλλα deals στα οποία μπορεί να εδράσει τις προσδοκίες της. Κατ' αρχάς, ζωηρές προσδοκίες στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και σε αυτόν του gaming, έχει δημιουργήσει η "ολική επαναφορά" των συμφερόντων του κ. Σωκράτη Κόκκαλη στο προσκήνιο (Cover Story, σελ. 10-11), κατόπιν της εξαγοράς άνω του 20% της FORTHnet, της συμφωνίας για την εξαγορά της Hellas On line, αλλά και των κινήσεων στο μέτωπο των στοιχημάτων.

Ευλόγως η αγορά αναμένει ότι οι υπόλοιποι "παίκτες" του χώρου των τηλεπικοινωνιών δεν θα αδρανήσουν, αντιθέτως θα κάνουν κι αυτοί τις απαραίτητες κινήσεις για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.

Ιδιαίτερη σημασία, όμως, έχει και η πρόσφατη κίνηση της Marfin που εξαγόρασε ποσοστό άνω του 10% στην Εγνατία Τράπεζα. Σαφώς ενισχυμένη από τα πολύ καλά αποτελέσματα του εξαμήνου και έχοντας προαναγγείλει αύξηση "έως και 400 εκατ. ευρώ", η MFG κινείται επιθετικά και δεν αποκλείεται να προκαλέσει περαιτέρω ανακατατάξεις στον τραπεζικό χώρο (σελ. 17), τις οποίες αναμφίβολα δεν θα παρακολουθήσουν αδρανείς οι υπόλοιποι "παίκτες" του συστήματος.

Το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο για την αγορά είναι ότι οι εξελίξεις δεν περιορίζονται μόνο στον χώρο των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών ή της μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η απόκτηση πλειοψηφίας από την Global Finance στην εισηγμένη εταιρεία Eurodrip (σελ. 18), μια κίνηση που είναι σχεδόν "καρμπόν" αυτής που είχε γίνει παλαιότερα στη Νίκας, φανερώνει ότι υπάρχουν περιθώρια για ανακατατάξεις και σε άλλους τομείς και "μεγέθη".

Από την άλλη, τα αποτελέσματα του εξαμήνου, σύμφωνα τουλάχιστον με το δείγμα των 75 εταιρειών που τα έχουν δημοσιεύσει ως τώρα, φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά, παρότι, όπως είναι γνωστό, εκείνοι που... "βιάζονται" να δημοσιεύσουν έχουν κατά παράδοση καλά αποτελέσματα, άρα σημασία έχει να δούμε πώς τα πήγαν και αυτοί που θα εξαντλήσουν τις προθεσμίες (τέλος Σεπτεμβρίου).

Στο μεταξύ, πάντως, το μακροοικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να μην είναι ιδιαίτερα ευοίωνο. Οι επιπτώσεις του τυφώνα "Κατρίνα" στην οικονομία των ΗΠΑ (σελ. 48, 50-51) συνδυάζονται με τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου δημιουργώντας ένα επικίνδυνο "μείγμα", το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να αγνοούν κατά το επόμενο διάστημα. Εξάλλου, σημαντικές επιρροές δημιουργεί η αυξημένη τιμή του πετρελαίου (αλλά και η αβεβαιότητα για τη μελλοντική της εξέλιξη) στην κατάρτιση του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2006 (σελ. 6).

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr