:: euro2day ::

Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 381 8 - 12 Ιουλίου 2005


Τα μάτια σας δεκατέσσερα...

Προσέξτε τις αποδόσεις που σας υπόσχονται αυτή την εποχή οι διάφοροι επιτήδειοι με στόχο τα (δυσεύρετα στην αγορά) κεφάλαιά σας. Μας έλεγαν τις προάλλες για τις "υπεραποδόσεις" που προσέφερε ο μακαρίτης Μπάμπης Μανιώτης προκειμένου να συντηρήσει την πυραμίδα της Ipirotiki: 4,5% μηνιαίως, και αυτοί που έτρεχαν να του δώσουν τα κεφάλαια δεν ήταν δα τίποτα βιοπαλαιστές και μισθοσυντήρητοι, αλλά ήταν και... επώνυμοι, με υψηλού επιπέδου γνώσεις και επαγγελματική καταξίωση, οι οποίοι όμως έπεσαν στην παγίδα του δέλεαρ των "αποδόσεων", που φαίνεται ότι ασκεί τεράστια γοητεία βάζοντας κατά μέρος τη σύνεση και το αίσθημα της επιφυλακτικότητας και της αυτοπροστασίας.

Μας ανέφεραν μάλιστα και συγκεκριμένη ΑΕΛΔΕ, που (αντίθετα με τη σαφή απαγόρευση της νομοθεσίας) είχε αποδυθεί στη διαχείριση κεφαλαίων πελατών της και τα είχε "επενδύσει" σε... μετοχές της Ipirotiki προβάλλοντας τις εξωπραγματικές εγγυημένες αποδόσεις. Εις εκ των πελατών της δε ήταν γνωστή τηλεπαρουσιάστρια, που σήμερα κλαίει τα λεφτά της και αρκείται στις διαβεβαιώσεις του ΕΛΔΕάρχη ότι "περίμενε, θα τα βγάλουμε απ' αλλού". Το "απ' αλλού" όμως, συνήθως -για να μην πούμε πάντα- δεν είναι παρά ευχολόγιο και αναμένεται ο χρόνος να σβήσει τον πόνο της (οριστικής) απώλειας...Tα κέρδη... πίπτουν,
τα bonus όμως;


Τώρα αυτό πώς να το χαρακτηρίσουμε; Φιλεργατική πολιτική ή ερασιτεχνικό μάνατζμεντ; Η διοίκηση της εισηγμένης ΕΥΑΘ πρότεινε και η γενική συνέλευση των μετόχων (λέγε με Δημόσιο) ενέκρινε τη διανομή μπόνους 665 ευρώ ανά εργαζόμενο για το 2004, πράγμα που σημαίνει συνολική δαπάνη 400.000 ευρώ. Εντάξει, μπορεί να ήταν καλή χρονιά η περσινή για την εταιρεία από άποψη εσόδων και κερδών, αλλά οι καιροί είναι γενικώς χαλεποί και δεν επιτρέπουν ανοίγματα παντός είδους.

Απόδειξη ότι τα κέρδη της ΕΥΑΘ στο πρώτο τρίμηνο σημείωσαν μείωση 67,7%. Θα μου πείτε, έχουν φαίνεται δυνατό σωματείο εκεί στην εταιρεία, που μπορεί να υποδεικνύει πολιτική στη διοίκησή της.

Oι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ δεν θα πρέπει να είναι γενικώς δυσαρεστημένοι, αφού ο ετήσιος μέσος όρος των μισθών τους φθάνει τα 40.000 ευρώ. Αλλά το Δημόσιο φαίνεται να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία γκρινιάζει για άδεια ταμεία και από την άλλη δεν φείδεται πολυτελειών τέτοιου είδους. Εκτός κι αν η εταιρεία σκοπεύει να αντισταθμίσει τις απώλειες των κερδών της με την αύξηση των τιμολογίων που σχεδιάζει για τον επόμενο χρόνο. Οπότε θα καλύψει υποθέτουμε και τα... φετινά bonus. Είναι κι αυτό ένα δείγμα μάνατζμεντ στις επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr