:: euro2day ::

















Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 381 8 - 12 Ιουλίου 2005
 EDITORIAL


H τρομοκρατία είναι εδώ!


T
ο χθεσινό χτύπημα στο κέντρο του Λονδίνου (σελ. 48), της πρωτεύουσας μιας χώρας που θεωρείται από πολλούς η καλύτερα "θωρακισμένη" στον κόσμο έναντι της τρομοκρατίας (τα πολλά χρόνια εμπλοκής στο ιρλανδικό ζήτημα έχουν παίξει τον ρόλο τους), απέδειξε ότι η τρομοκρατία αποτελεί μόνιμο και όχι περιστασιακό φαινόμενο της εποχής μας, με πολύ μεγάλες δυσκολίες πρόληψης, αν όχι και καταστολής.

Οι πραγματικές επιδράσεις στις αγορές μένουν να φανούν το επόμενο διάστημα, αφού οι βραχυχρόνιες κινήσεις δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία προκειμένου να εκτιμηθεί η "ευρύτερη εικόνα". Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι το "ασφάλιστρο κινδύνου" των μετοχικών τοποθετήσεων θα κινηθεί και πάλι ανοδικά, ιδίως εάν επιβεβαιωθεί ότι έπειτα από τόσο μεγάλο διάστημα καταδίωξης η Αλ Κάιντα έχει τη δυνατότητα να οργανώνει τέτοια πλήγματα στην "καρδιά" του ευρωπαϊκού καπιταλισμού.

Το χθεσινό, τραγικό συμβάν έδειξε επίσης την ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση της Σοφοκλέους (σελ. 24) από τις κινήσεις των διεθνών αγορών, φαινόμενο το οποίο εντείνεται όσο αυξάνει η συμμετοχή διεθνών επενδυτών στις μεγάλες και μεσαίες εισηγμένες εταιρείες που καθορίζουν την κίνηση των δεικτών και δημιουργούν "κλίμα" για τις υπόλοιπες μετοχές.

Οι ρευστοποιήσεις που έγιναν, ανέκοψαν τη διαφαινόμενη τάση ενίσχυσης των τιμών, μια τάση που στηρίχθηκε αφενός στις περιορισμένες κατ' αρχάς συνέπειες που είχε η υιοθέτηση των ΔΠΧΠ στα αποτελέσματα τριμήνου (προφανώς πληρέστερη εικόνα θα έχουμε στο εξάμηνο, αφού οι καταστάσεις θα περάσουν και τον έλεγχο των ορκωτών) και αφετέρου στις κινήσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του Ασφαλιστικού των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα τριμήνου, ο "Μ" περιλαμβάνει όπως κάθε φορά ειδικό ένθετο (σελ. 25-32), που προσφέρει συνοπτικά την εικόνα ανά κλάδο και εταιρεία, σχόλια των αναλυτών για την αίσθηση που απεκόμισαν, καθώς και τις εταιρείες που είτε γύρισαν από κέρδη σε ζημίες και το αντίστροφο είτε επέδειξαν σημαντικά ποσοστά βελτίωσης ή επιδείνωσης των μεγεθών τους.

Ωστόσο, ευρύτερη σημασία φαίνεται να έχει η εμφανιζόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα βαθιά προβλήματα της οικονομίας, με άξονες, μεταξύ άλλων, το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό.

Υποβοηθητικές ουσιαστικά αυτής της βούλησης κρίνονται και οι δριμύτατες παρατηρήσεις που έκανε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Ζαν Φιλίπ Κοτίς (σελ. 16) κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξής του με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη. Ωστόσο, το τι θα γίνει θα κριθεί στην πράξη από την ικανότητα της κυβέρνησης να δημιουργήσει consensus, πολιτικό και κοινωνικό, γύρω από τις βαριές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.





Back2Top



Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr