:: euro2day ::

Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 361 18 - 22 Φεβρουαρίου 2005
 EDITORIAL


Aνοδική αγορά χωρίς
(εγχώριους) επενδυτές!


M
ε "μαγική εικόνα" μοιάζουν οι ελληνικές αγορές μετοχών και ομολόγων αν συγκριθούν με ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Η "μαύρη όψη" των πραγμάτων (καλόν είναι να τη βλέπουμε και αυτή) περιγράφεται στην αποκαλυπτική των απόψεων ορισμένων ξένων αναλυτών έκθεση της AIG (σελ. 9), ο τίτλος της οποίας είναι "ΕΛΛΑΔΑ: Πότε θα υποσκάψει το ευρώ;".

Προφανώς οι ξένοι επενδυτές που τοποθετούνται στη Σοφοκλέους τους τελευταίους μήνες ανεβάζοντας τον Δείκτη πάνω από τις 3.000 μονάδες, αλλά και εκείνοι που κρατούν τις τιμές των ελληνικών ομολόγων σταθερές παρά τις υποβαθμίσεις της οικονομίας (σελ. 8), δίνουν "ψήφο εμπιστοσύνης" στη δυνατότητά μας να ξεπεράσουμε αυτά τα υπαρκτά προβλήματα. Κι έτσι εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι από τους "ντόπιους"!

Τι θα γίνει, όμως, αν αλλάξουν άποψη;

Οι ίδιοι προεξοφλούν εντονότατες κινήσεις αναδιάρθρωσης τόσο σε εταιρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο οικονομίας (οι περιβόητες πλέον διαρθρωτικές αλλαγές που όλο ΘΑ γίνουν). Από την άλλη (σελ. 8), είναι προφανές ότι τα έσοδα του Δημοσίου δεν εξελίσσονται όπως αναμενόταν, ενώ από τις εισπράξεις ΦΠΑ αρχίζει να γίνεται αντιληπτή μια συρρίκνωση των τζίρων στην πραγματική αγορά.

Στο μεταξύ, η Σοφοκλέους κάθεται σε μια "ωρολογιακή βόμβα": τη διαφαινόμενη "αδιαφορία" των εγχώριων επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές (Cover Story).

Σε επίπεδο "θεσμών" ίσως στην πορεία αποδειχτεί τραγικό λάθος η ολιγωρία που παρατηρείται στην απελευθέρωση των διαθεσίμων των Ταμείων, αλλά και στη δημιουργία νέων Pension Funds, που έχει και κοινωνική διάσταση. Είναι επίσης σαφές ότι το "κάψιμο" του 1999-2000 δεν έχει ξεχαστεί από τους ιδιώτες, που όχι απλώς δεν αγοράζουν μετοχές, αλλά φεύγουν και από τις τοποθετήσεις στα Αμοιβαία Κεφάλαια, παρά την άνοδο των τιμών.

Εμείς έγκαιρα προειδοποιούμε ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα προβληματίσει και τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι ουδόλως επιθυμούν να επενδύουν σε αγορές στις οποίες δεν συμμετέχει το "εγχώριο στοιχείο", για... προφανείς λόγους.

Εν τέλει, λοιπόν, από την αγορά λείπουν εκείνες οι ενεργές δομές (ισχυροί οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων, Ταμεία και ιδιώτες) που θα μπορούσαν να απορροφήσουν μια ξαφνική προσφορά μετοχών, ενεργώντας ως "μαξιλάρι" των αποτιμήσεων.

Και αυτό βεβαίως σημαίνει -για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα- ότι υπάρχει μια ιδιότυπη κατάσταση σχετικής "ομηρίας" που δεν μπορεί αλλά και δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορη την κυβέρνηση, λόγω της "διαπλοκής" (εντελώς άλλου επιπέδου από αυτή για την οποία κατά κόρον συζητούμε στη χώρα μας) που μπορεί να εκθρέψει.

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr