:: euro2day ::

















Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 357 21 - 25 Ιανουαρίου 2005

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΞΕΝΟΙ "ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ"
ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΣΤΑ "ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ"

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

ΤΩΝ BLUE CHIPS

ΠΩΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΜΕΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ



H
ελληνική αγορά μετοχών φαίνεται να βιώνει μια νέα εποχή! Εδώ και μήνες οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές ασχολούνται ενεργά με τη Σοφοκλέους καταγράφοντας υψηλούς όγκους συναλλαγών. Είναι άλλωστε γνωστό ότι κατέχουν πλέον περίπου το 42% της κεφαλαιοποίησης του FTSE/ASE-20.

Στα "βαριά χαρτιά" το παιχνίδι έχει περάσει σχεδόν ολοκληρωτικά στα χέρια τους. Η πληθώρα εκθέσεων για μια σειρά μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης (κυρίως τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και άλλες μετοχές του ευρύτερου κρατικού τομέα) απλώς επιβεβαιώνει αυτό που το ταμπλό καταγράφει καθημερινά.

Παρ' όλο που τα ελληνικά blue chips δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν "φθηνά" με τη στενή έννοια του όρου, εντούτοις διαθέτουν μερικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στα οποία φαίνεται να ποντάρουν οι απανταχού ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

Το τοπίο στις τράπεζες και σε άλλες εταιρείες, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, "δείχνει" τον δρόμο σε μια σειρά εξελίξεων που μονολεκτικά αποδίδεται με την αγγλική λέξη restructuring. Το "στοίχημα" της αναδιάρθρωσης των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί σε μεγάλο βαθμό το βασικό δέλεαρ για τους μεγάλους ξένους οίκους και τους πελάτες τους, καθώς πέραν των corporate business που θα αναλάβουν, δημιουργούνται ευκαιρίες και για υψηλές μετοχικές αποδόσεις, εφόσον τα σχέδια αναδιάρθρωσης προχωρήσουν ικανοποιητικά.

Από την άλλη πλευρά, πολύ μεγάλα ξένα κεφάλαια είναι "παρκαρισμένα" στη διεθνή χρηματαγορά και αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις, πιέζοντας τους διαχειριστές τους να κάνουν μετοχικές επιλογές.

Όπως συμβαίνει συχνά, αυτή η κατάσταση έχει δύο όψεις. Πολλοί θα σπεύσουν να σημειώσουν ότι οι αποτιμήσεις των "βαριών μετοχών" της Σοφοκλέους είναι ήδη απαιτητικές, επισημαίνοντας ότι η εμπλοκή Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών το τελευταίο διάστημα ενδεχομένως να σηματοδοτεί μια σταδιακή μείωση θέσεων εκ μέρους των ξένων επενδυτών και ότι εν τέλει σε αυτά τα ύψη το παιχνίδι γίνεται επικίνδυνο.

Άλλοι θα επισημάνουν ότι "το ακριβό εύκολα γίνεται ακριβότερο", ιδίως όταν ισχυρά ξένα κεφάλαια επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν τις "προφητείες" που έχουν διατυπώσει μέσω εκθέσεων και αναλύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική οικονομία, παρά τις όποιες αδυναμίες εμφανίζει, εξακολουθεί να παρουσιάζει ταχύτερη ανάπτυξη από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Και από την άλλη, ενώ τα P/E της ελληνικής υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν φαίνεται να ευνοούν περαιτέρω άνοδο των τιμών, οι ρυθμοί αύξησης των κερδών ανά μετοχή, τουλάχιστον όπως εκτιμώνται την παρούσα χρονική στιγμή, θα είναι άκρως δυναμικοί για την τρέχουσα διετία σε σχέση με άλλες αγορές.



Back2Top


Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 9 - 11,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr