:: euro2day ::

Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 333 6 - 10 Αυγούστου 2004


Η ώρα της κρίσης!

Το deadline για να διατυπώσει τη θέση του ο Σερ Τόμας (Λαναράς) ως προς την πρόταση των πιστωτριών τραπεζών είναι σήμερα (εκτός απροόπτου) και, όπως είναι φυσικό, η αγορά έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις. Αν ο κ. Λαναράς συγκατανεύσει και βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη (προσοχή στη λέξη "βαθιά": έχει σημασία!), τότε οι τράπεζες θα δώσουν τα λεφτά και θα βάλουν δικό τους πρόσωπο να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στον πολυσχιδών δραστηριοτήτων επιχειρηματικό οργανισμό του Σερ Τόμας.

Αν, πάλι, ο κ. Λαναράς επιμένει σε κάποιες ανάλαφρα διατυπωθείσες (στον Τύπο) θέσεις ότι δεν βάζει μία ή, έστω, ότι βάζει το χέρι στην τσέπη, αλλά με τη "ρηχή" του διάσταση, τότε είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα τραβήξουν το χαλί κάτω απ' τα πόδια του, όχι επειδή έχουν προηγούμενα μαζί του, αλλά επειδή θα πρέπει έτσι να δείξουν στην υφήλιο (σχήμα λόγου) ότι νοιάζονται για τα λεφτά των καταθετών και των μετόχων τους περισσότερο απ' ό,τι γι' αυτά των μετόχων των εισηγμένων του ομίλου Λαναρά, και επειδή στο κάτω κάτω της γραφής αυτή είναι η δουλειά τους.

Και στο ερώτημα "τι θα γίνει αν κατεβάσει μαύρες σημαίες εν μέσω των Ολυμπιακών με τους εργαζομένους να διαδηλώνουν", η απάντηση από υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος ήταν αποστομωτική: "Ας πάει να βρει τον Λάμπρου (πρώην της ΑΤΕ) και να του ζητήσει κι άλλα λεφτά, να του τα δώσει με τα ίδια κριτήρια που του έδωσε και τα προηγούμενα".

Η λύση που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση άρνησης του κ. Λαναρά να βάλει δικά του λεφτά θα είναι να τεθούν οι επιχειρήσεις στο καθεστώς της "εκκαθάρισης εν λειτουργία", αφού το δικαίωμα αυτό το έχουν οι πιστώτριες τράπεζες, που θα έχουν στο μεταξύ κηρύξει τις μέχρι σήμερα χορηγίες τους "ληξιπρόθεσμες" και άμεσα απαιτητές.

Ελπίζουμε ο κ. Λαναράς να μην προσπαθήσει να τεστάρει τις αντοχές και την υπομονή τους, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει παραπέμψει την όλη υπόθεση στις τράπεζες με τη ρητή σημείωση να ακολουθηθούν πιστά οι τραπεζικές πρακτικές και τίποτε άλλο...

Μετακομίσεις και... ειδήσεις;

Tελικά, όπως όλοι οι γρίφοι, έτσι και ο γρίφος της Δυναμική Ζωή λύθηκε μέσα από τις εξηγήσεις που έδωσε η εταιρεία στις χρηματιστηριακές αρχές. Κοντολογίς, η βασική μέτοχος, ιδρυτικό στέλεχος και μέχρι χθες "κεφαλή" (και... ιθύνων νους) της εταιρείας κ. Μπουγατιώτη διατηρεί μεν την προεδρία, αλλά ως... μη εκτελεστική πρόεδρος (!), μια που... μετακομίζει στην... Αμερική!

Εκεί η κ. Μπουγατιώτη έχει σκοπό να διευρύνει τις δραστηριότητες της εδώ εισηγμένης μέσα από τη σύσταση joint venture (με ποιον;) και θα πηγαινοέρχεται Αμερική - Ευρώπη, κατά πώς λέμε Παγκράτι - Ομόνοια. Τώρα, επειδή δι' αλληλογραφίας ΔΕΝ διοικούνται επιχειρήσεις, η κ. Μπουγατιώτη ορίζει στη θέση της τον έμπιστό της κ. Καμαρινό, που από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα ασκεί τις εξουσίες στην εταιρεία, λαμβάνοντας οδηγίες με e-mail ή κινητό (διαλέξτε ό,τι θέλετε) από τη διαμένουσα στις ΗΠΑ (πλέον) μεγαλομέτοχο της εταιρείας.

Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε από τις πρωτοποριακές εξελίξεις στη Δυναμική Ζωή είναι πώς στην ευχή μετακομίζει στην άλλη ήπειρο η κ. Μπουγατιώτη, χωρίς να έχει βρει κάτι συγκεκριμένο για να "δέσει" το επιχείρημα του "joint venture". Εκτός κι αν έχει βρει, οπότε εκτιμήθηκε ότι θα ενημερώσει και τους πληβείους μικρομετόχους της "όταν έρθει η ώρα". Να δούμε όμως πότε θα 'ναι αυτή...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr