:: euro2day ::

Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 333 6 - 10 Αυγούστου 2004
 EDITORIAL


Πόσοι θυμούνται το 1996;


Π

ολλά χαρακτηριστικά της παρούσας κατάστασης θυμίζουν άλλες εποχές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Απελπιστικά χαμηλοί τζίροι σε πληθώρα εισηγμένων εταιρειών, υπερβολικές αποτιμήσεις σε ορισμένα "παιχνιδιάρικα" χαρτιά και χαμηλές αποτιμήσεις σε αρκετές μετοχές που δείχνουν περιθωριοποιημένες από το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που "γκρινιάζουν" για τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά των εταιρειών τους, φτάνοντας στο σημείο να σκέφτονται αν αξίζει τον κόπο να τραβήξουν τον δρόμο της εξόδου από την αγορά ή έστω να αυξήσουν σημαντικά τη δική τους συμμετοχή, να μαζέψουν δηλαδή μετοχές από την αγορά.

Αρκετοί είναι επίσης εκείνοι που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να προχωρήσουν σε επιχειρηματικές κινήσεις, εκτιμώντας ότι "θα έλθουν καλύτερες μέρες", όπως συμβαίνει πάντα στις αγορές, φροντίζοντας ως την τελευταία στιγμή να μη γίνουν γνωστά τα σχέδιά τους, αφού η αγορά δεν πρόκειται να τα "επιβραβεύσει". Οι ανακοινώσεις μπορούν να περιμένουν καλύτερη συγκυρία.

Αυτό που ενδιαφέρει τον επενδυτή, όμως, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει, είναι να επιλέξει τώρα εκείνες τις εταιρείες που συγκυριακά αποτιμώνται σε χαμηλά επίπεδα, διότι σε αυτή τη φάση η αγορά προεξοφλεί αμείλικτα κάθε τι αρνητικό, ενώ διστάζει να προεξοφλήσει τις θετικές εξελίξεις.

Σε τέτοιες περιόδους προκύπτουν οι επενδυτικές ευκαιρίες, αρκεί η επιλογή να γίνεται με βάση τη γνώση των θεμελιωδών μεγεθών, των προοπτικών αλλά και του management της εταιρείας (Cover Story, σελ. 10-11, Insider, σελ. 7).

Ιδιαίτερα διστακτική εμφανίζεται η αγορά το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Παρότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα εξαμήνου έχουν δικαιώσει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις και παρά τα ευνοϊκά άρθρα στον διεθνή ειδικό Τύπο (σελ. 28), αύξηση των τιμών δεν έχει υπάρξει.

Ίσως η αιτία να βρίσκεται στους φόβους της αγοράς για τις επισφάλειες που θα προκύψουν από "προβληματικά" δάνεια σε πάλαι ποτέ ισχυρούς ομίλους, ενώ σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι τράπεζες και κυβέρνηση θέλουν να αναβληθεί η έναρξη χρήσης των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (σελ. 9).

Σημαντική βέβαια είναι και η επίδραση άλλων παραγόντων, όπως η αύξηση των τιμών του πετρελαίου που ταράζει τις αγορές (σελ. 41) και μαζί με άλλα φαινόμενα δημιουργεί φόβους για "στασιμοπληθωρισμό" (σελ. 6), καθώς επίσης και το γεγονός ότι η μακροοικονομική εικόνα της χώρας μας εμπνέει... ανησυχία (σελ. 8).

Εν τούτοις, δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα τα "υπόγεια ρεύματα" στο εντόπιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, ακόμη και σε κλάδους που θεωρούνται "προβληματικοί", όπως η ακτοπλοΐα. Αν και δεν λείπουν τα... ευτράπελα (υπόθεση ΔΑΝΕ, σελ. 36-37), είναι δεδομένο ότι οι εξελίξεις βρίσκονται σε πλήρη κίνηση (σελ. 17).

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr