:: euro2day ::

















Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 332 30 Ιουλίου - 3 Αυγούστου 2004
 EDITORIAL


Έρχεται η ώρα
των σκληρών αποφάσεων


Δ

εν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στη Σοφοκλέους ως "πρόγευση" για τα όσα θα ακολουθήσουν και στην πραγματική οικονομία.

Η απόφαση της ηγεσίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς "να σπάσει αβγά προκειμένου να φτιάξει ομελέτα" δεν ήταν βεβαίως τυχαία, ούτε μπορεί να λήφθηκε χωρίς πολιτική κάλυψη. Τα νέα μέτρα για την εξάλειψη του "αέρα", αλλά και ο αυστηρός διαχωρισμός των πιστωτικών υπολοίπων των πελατών από τα διαθέσιμα των ΑΧΕ είχαν επιπτώσεις τόσο στις αποτιμήσεις αρκετών εισηγμένων όσο και στη διάθεση αρκετών χρηματιστών να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά.

Με αυτή την κίνηση η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι απαιτείται εφεξής απόλυτος σεβασμός του θεσμικού πλαισίου και ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί περαιτέρω φαινόμενα "νόθευσης" του ανταγωνισμού υπέρ εκείνων που παρέκκλιναν περισσότερο από τους υπόλοιπους στην τήρησή του.

Αυτά όμως δεν χρειάζεται και η πραγματική οικονομία για να λειτουργήσει; Σεβασμό δηλαδή στους θεσμοθετημένους κανόνες του παιχνιδιού και αποφυγή φαινομένων που νοθεύουν τον ανταγωνισμό; Ίσως έρχεται η ώρα να δούμε αυτές τις αρχές να εφαρμόζονται επιτέλους και στην πράξη.

Βεβαίως, όσα συμβαίνουν κι όσα εκτιμάται ότι θα συμβούν με το πέρας της Ολυμπιάδας (Cover Story) δεν προκύπτουν απλώς σαν αποτέλεσμα κάποιας "ιδεολογικής πλατφόρμας" περί την οικονομία και το επιχειρείν. Προκύπτουν από τη ζωτική ανάγκη να σταματήσει η σπατάλη πόρων, από την ανάγκη να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Προκύπτουν επίσης και από την επίγνωση των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων ότι οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις τους θα υποστούν καθίζηση αν δεν καταφέρουν να ελέγξουν τα επισφαλή δάνεια των χαρτοφυλακίων τους και τις σχετικές "προβλέψεις".

To γεγονός ότι η κερδοφορία τους βαίνει αυξανόμενη, ουδόλως μεταβάλλει αυτή την ουσιαστική παράμετρο του άμεσου μέλλοντος. Κι εν τέλει, από το τι θα πράξουν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα (μαζί με άλλα και αυτό των ασφαλιστικών θυγατρικών τους, σελ. 15) εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και η γενικότερη πορεία του X.A., αφού εκείνες αποτελούν την "ατμομηχανή" της.

Δεδομένου πάντως ότι ζούμε στην Ελλάδα και όχι στις ΗΠΑ, είναι προφανές ότι η επιτυχία των προσπαθειών που θα εκδηλωθούν στον χώρο της οικονομίας, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, θα εξαρτηθεί κατά μείζονα λόγο από την κυβερνητική βούληση, από τη θέληση του οικονομικού επιτελείου να στηρίξει τις απαραίτητες τομές.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην απορρόφηση κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ (σελ. 9) έχει άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στον επιχειρηματικό τομέα που αναμένει "δουλειές" για να αναπτυχθεί, ενώ εξαιρετικά ουσιώδης θα αποδειχτεί στο άμεσο μέλλον η αποφασιστικότητα με την οποία θα επιδιωχθεί η εκπόνηση "εθνικής στρατηγικής" για την ανάπτυξη τομέων που έχουν μέλλον (όπως ο τουρισμός), προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες από άλλους τομείς που δεν φαίνεται να έχουν (όπως η κλωστοϋφαντουργία).





Back2Top



Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr