:: euro2day ::

















Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 320 7 - 11 Μαΐου 2004
 EDITORIAL


Tο "εκρηκτικό" παρόν
ενός αβέβαιου μέλλοντος...


T

ρία "γκαζάκια" στην Καλλιθέα, μετονομασθέντα από τους ξένους σε "βόμβες" (με την καλπάζουσα φαντασία των αλλοδαπών κονδυλοφόρων να έχει ανακαλύψει -συμπερασματικά- την πατρότητά τους και να την αποδίδει στον... Μπιν Λάντεν), έδωσαν καινούργιο... ενδιαφέρον στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας! Γιατί η αλήθεια είναι ότι είχαμε κουραστεί ελαφρώς να διαβάζουμε στα πρωτοσέλιδα των ξένων εφημερίδων όλο τα ίδια και τα ίδια: για τα "χαλάσματα που ίσως γίνουν στάδια", για "επικείμενο φιάσκο" (τον Αύγουστο) και άλλα τέτοια...

Ενώ τώρα διαβάζουμε τα -με μεγαλύτερη σαφήνεια- αλλοδαπής προέλευσης σενάρια για Αλ Κάιντα, νέους τρομοκράτες και λοιπά συναφή. Πάντως, κάποιοι άλλοι ξένοι (θεσμικοί) τελευταία κάνουν το ακριβώς αντίθετο απ' αυτό που υπονοούν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων του τόπου τους και... κατευθύνουν κεφάλαια στη Σοφοκλέους (σε επιλεγμένες μετοχές)...

Με όποιον τρόπο όμως κι αν ερμηνευθούν όλα αυτά (είτε υπέρμετρα σοβαρό είτε ειρωνικό με δόση ευτράπελου είτε απλώς σοβαρό), δεν μπορεί παρά να επισημανθεί κάτι που μάλλον φαίνεται να μας διαφεύγει: οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν σταθμό για τη χώρα μας και θα συνοδεύουν για πολύ καιρό (είτε για καλό είτε για κακό) την οικονομική μας ζωή.

Η Σοφοκλέους, κατ' αρχάς, φαίνεται μέχρι τώρα (και εν αντιθέσει με το ιστορικό προηγούμενο) να μην καρπώνεται κάποιο ιδιαίτερο όφελος, τουλάχιστον στον βαθμό που περίμεναν αναλυτές και επενδυτές. Τις πιθανές εξελίξεις (πάντα με βάση το "Ολυμπιακό σενάριο") για το Χ.Α., τους κινδύνους, αλλά και τις προοπτικές εξετάζει το Cover Story της εφημερίδας (σελ. 12-13) μέσα από τη (συνήθως) γλαφυρή πένα του Θαν. Μαυρίδη.

Το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, από την άλλη πλευρά, ακούει "Ολυμπιάδα" και... μελαγχολεί, καθώς η επόμενη μέρα αναμένεται να φέρει (μάλλον) κάμψη σε βασικά μακροοικονομικά μεγέθη. Τα ακριβή προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε, αλλά και οι τρόποι δράσης που μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εκτίθενται αναλυτικά από την Έλενα Λάσκαρη στις σελ. 10-11.

Ένα ενθαρρυντικό σημάδι πάντως για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι οι (αποκαλούμενες και) "ποιοτικές μετοχές" κερδίζουν για το 2004 την προτίμηση των επενδυτών και φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις του πίνακα των υψηλότερων αποδόσεων (σελ. 16).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το μπαράζ των ομολογιακών δανείων που συνάπτουν οι εισηγμένες εταιρείες, ένα θέμα με (ορατές) καλές πλευρές, αλλά και (αθέατες) κακές. Αμφότερες εξετάζονται αναλυτικά στις σελ. 18-19 από τη Μαρίση Μπαλιούση.

Η άνοδος της τιμής του "μαύρου χρυσού" διεθνώς έχει φέρει αναδιαρθρώσεις στο σκεπτικό αναλυτών και οικονομολόγων γύρω από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τις επιπτώσεις στα επιτόκια, αλλά και την αλλαγή σκυτάλης στον επιχειρηματικό χώρο, που αναλαμβάνεται πλέον από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια. Για το θέμα αυτό γράφουν οι Αντ. Κεφαλάς (σελ. 8) και Κ.Ν. Σταμπολής (σελ. 26).

Τέλος, για τους πιστούς και... απτόητους κυνηγούς των υπεραξιών, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι έρχονται να υποδείξουν το επόμενο λαμπρό πεδίο δόξης, τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, για τις οποίες οι προσδοκίες (όπως θα διαβάσετε στις σελ. 50-51) είναι... αρκούντως υψηλές.





Back2Top



Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr