:: euro2day ::

















Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 316 8 - 13 Απριλίου 2004


Ο "μπαμπούλας" στο εδώλιο...

Η αποκάλυψη από την "Καθημερινή" την Κυριακή της δικαστικής εξέλιξης - σταθμού για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει μεγάλη σπουδαιότητα για τον ίδιο τον χώρο και την επικρατούσα (μέχρι χθες) αντίληψη για το μέχρι πού φθάνει η ευθύνη των οργάνων της εποπτείας.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας, δύο επενδυτές που έπεσαν θύματα της δράσης των Tετρακτύς ΑΕΛΔΕ, Αστραία ΑΕΠΕΥ και Tetraktys Worldwide Investments S.A. (εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να αποζημιωθούν, με το σκεπτικό ότι η αρμόδια αρχή, που είχε και την ευθύνη της εποπτείας και "αστυνόμευσης" του χώρου, δεν έκανε καλά τη δουλειά της, με συνέπεια να χάσουν τα κεφάλαιά τους.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι είχαν δίκιο και καταδίκασε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να τους πληρώσει αποζημίωση 158.970 ευρώ! Το σκεπτικό της απόφασης, που αποτελεί όχι μόνον κόλαφο αλλά δημιουργεί και προηγούμενο, λέει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρέλειψε να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στις τρεις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα αυτές να λειτουργούν παράνομα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η μέχρι χθες εικόνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν αυτή του άτεγκτου τιμωρού των παρανομούντων και η ευθύνη της περιοριζόταν στη δημιουργία κανόνων για τον χώρο των χρηματιστηρίων, χωρίς όμως να δραστηριοποιείται αποτελεσματικά στην πρόληψη της τέλεσης των αδικημάτων, δίνοντας (πάντα!) την εντύπωση ότι πρόκειται για... "αγίους" και αδέκαστους!

Έτσι όμως, με την εμφανή ανοχή της πολιτείας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρέθηκε ανίκανη και απροετοίμαστη στο να προλάβει τη "φούσκα" του '99 (τουλάχιστον στα μεγέθη που τελικά πήρε η όλη υπόθεση) και με την περίεργη "σιωπή" της θέριεψαν εκείνη την περίοδο μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής, που άφησαν χιλιάδες μικροεπενδυτές "ταπί" από κεφάλαια.

Η σημερινή κυβέρνηση από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση κατηγορούσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι αδρανούσε υπόπτως για ορισμένες περιπτώσεις και ότι είχε απολέσει την ανεξαρτησία της βολεύοντας όπου μπορούσε την (τότε) κυβερνητική πολιτική, αλλά και τους "ημετέρους" της.

Τώρα τα πράγματα άλλαξαν, η τότε αντιπολίτευση είναι κυβέρνηση και είναι βέβαιο ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για ν' αλλάξει η εικόνα της Επιτροπής στα μάτια των επενδυτών, οι οποίοι μέχρι τώρα την είχαν συνηθίσει στον μονοδιάστατο ρόλο του "μπαμπούλα" της αγοράς που έπραττε τα πάντα εν δικαίω και με πλήρη σοφία στο σκεπτικό της. Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της Αθήνας, όμως, ανέτρεψε το τελευταίο...





Είδος προς "εξαφάνιση"...

Η "νέα" κατεύθυνση από την Ευρώπη για τη δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών από τις τράπεζες άνευ της διαμεσολάβησης των χρηματιστηριακών, που αν και παλιά, τώρα έχει αρχίσει να παίρνει τον δρόμο της υλοποίησής της, θ' αλλάξει μεν άρδην το τοπίο στις μεγάλες ΑΧΕΠΕΥ που θα στερηθούν των εσόδων από τις μεγάλες πράξεις, αλλά θα πλήξει και το υπουργείο Οικονομικών που θα στερηθεί των εσόδων από τις προμήθειες στις πράξεις.

Βασικά, όμως, θα αναδιαμορφώσει το σκηνικό των ΑΧΕ, αφού οι μεγάλοι δεν θα έχουν τα έσοδα από τις πράξεις των ξένων και θα αναγκαστούν να "βουτήξουν" στα βαθιά στον χώρο των μικρών, για να πάρουν ό,τι μπορούν ώστε ν' αναπληρώσουν τις απώλειές τους. Κι εδώ ακριβώς είναι η ανησυχία των μικρών ΑΧΕ, που φαίνεται ότι δεν τους αρέσει τόσο πολύ η φιλελευθεροποίηση των συναλλαγών, αφού σταδιακά χάνουν όλο και περισσότερο έδαφος κάτω από τα πόδια τους.

Αυτή τη φορά θα επιχειρήσουν, στο μέτρο που τους παίρνει, ν' αντιδράσουν και το λάβαρο της αντίστασης θα το σηκώσει ο ΣΜΕΧΑ, λένε οι πληροφορίες. Είπαμε, πέρασε η ΕΧΑΕ στον έλεγχο των τραπεζών και τώρα πάει να περάσει και το μεγαλύτερο μέρος του όγκου των συναλλαγών. Ε, τι θα μείνει στο τέλος για τους μικρούς;



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr