:: euro2day ::

Έτος 6ο Αρ.Φύλλου 298 5 - 9 Δεκεμβρίου 2003
 EDITORIAL


H αλήθεια πίσω από τη "βιτρίνα"


Λ

έγεται συχνά ότι οι αριθμοί εύκολα μπορούν να πουν... ψέματα, ιδίως όταν τα στοιχεία είναι "συγκεντρωτικά". Κάτι τέτοιο φαίνεται πως συμβαίνει και με τα στοιχεία για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, τα οποία τελικώς δεν μοιάζουν να είναι τόσο θετικά όσο εμφανίζονται.

Για την ακρίβεια, είναι καλύτερα από τα προηγούμενα (εξάμηνο, τρίμηνο κ.λπ.), χωρίς όμως να δείχνουν μια πραγματικά θετική δυναμική για τις περισσότερες από τις εισηγμένες εταιρείες.

Οι εταιρείες που πραγματικά πάνε τόσο καλά όσο εκ πρώτης όψεως δείχνει το συνολικό "νούμερο" στην αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας (19,2%) είναι λίγες και κατά κανόνα, όπως προκύπτει από την έρευνα που δημοσιεύεται στο Cover Story, ανήκουν στη μεγάλη ή στην "επίλεκτη" μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Η διαπίστωση αυτή εξηγεί βεβαίως και το φαινόμενο της εποχής. Η αγορά ανεβαίνει χάρη σε έναν μικρό αριθμό μετοχών, ενώ οι υπόλοιπες αρνούνται να ακολουθήσουν! Τώρα ξέρουμε γιατί. Διότι η πλειονότητα της αγοράς δεν παρουσιάζει καμία αύξηση στη λειτουργική κερδοφορία (EBIT) σε σχέση με το εννεάμηνο του 2002, κι ας τρέχει με... 4% ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ.

Στον καθιερωμένο πλέον φάκελο (σελ. 33-40) με τα τριμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων, μπορείτε να διαπιστώσετε ακόμη ποια είναι η "κριτική" των αναλυτών, ποιοι κλάδοι και ποιες εταιρείες ξεχώρισαν, αλλά και ποιες "έμειναν πίσω".
Θέμα της εβδομάδας, πέρα από την αποτίμηση των εννεαμήνων είναι βέβαια οι τηλεπικοινωνίες.

Η δημόσια προσφορά της Vodafone, παρότι ολίγον... "σκωτσέζικη" ως προς το αντάλλαγμα που δίδει (σελ. 20), φαίνεται να δημιουργεί εισροές στις άλλες εισηγμένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ενώ η προσδοκία εξελίξεων μεταξύ ΟΤΕ και CosmOTE ολοένα και ενισχύεται, καθώς η πρώτη εκ των δύο συγγενών εταιρειών ψάχνει τρόπους να ενισχύσει τα κέρδη της "κόντρα" στο... ροκάνισμα των εναλλακτικών παρόχων σταθερής τηλεφωνίας (σελ. 18-19).

Όσον αφορά στις τράπεζες, ο "Μ" ερευνά το θέμα της "ψαλίδας" μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων (σελ. 22-23), καθώς οι τελευταίες ολοένα και συρρικνώνονται ελλείψει επαρκούς... απόδοσης για τον αποταμιευτή.

Στον χώρο των επενδύσεων οι ευκαιρίες βρίσκονται συχνά σε μεγάλη απόσταση από την... έδρα μας. Ο "Μ" μίλησε με τον πλέον επιτυχημένο stock picker των ΗΠΑ, τον εκδότη του πασίγνωστου στην Αμερική Newsletter "The Prudent Speculator" (σελ. 65), για να μάθουμε ποιες μετοχές προτείνει και τι "προβλέπει" για τη Wall.

Σε άλλο θέμα (σελ. 55) παρουσιάζονται οι αποδόσεις ελληνικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, που επέλεξαν τις επενδύσεις στις ευρωπαϊκές χώρες του πάλαι ποτέ "σιδηρού παραπετάσματος", αποδόσεις που ως τώρα κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές.

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr