:: euro2day ::

Έτος 6ο Αρ.Φύλλου 290 10 - 14 Οκτωβρίου 2003
 EDITORIAL


Όλα τα φώτα στις τράπεζες!


T

ι άλλο θα μπορούσε να κλέψει τα πρωτοσέλιδα στο τέλος της εβδομάδας από την επιτυχημένη κίνηση του YΠEΘO να ολοκληρώσει τη διάθεση του 11% της Εθνικής από το χαρτοφυλάκιο της ΔEKA σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς και να αντλήσει έτσι πολύτιμο ρευστό για τη χρηματοδότηση (έστω και μέρους) όλων εκείνων των μέτρων και παροχών που μέχρι χθες κάθε καλόπιστος πολίτης διερωτάτο "πού στην ευχή θα βρει τα λεφτά ο Xριστοδουλάκης για να τα υλοποιήσει;". Tα βρήκε λοιπόν, ή έστω ένα μεγάλο μέρος τους, από το εξωτερικό σε σχετικά καλή τιμή ("τιμή γνωριμίας" για τους επικριτές του εγχειρήματος) και στη σελ. 21 θα διαβάσετε το παρασκήνιο του πώς έφτασε η ΔEKA να βγει σεργιάνι ανά την υφήλιο για ζεστό παραδάκι. H κίνηση όμως του κ. Xριστοδουλάκη (προαναγγελθείσα), αλλά και αυτή της Πειραιώς να πουλήσει το 6,7% των ιδίων μετοχών της, πάλι στο εξωτερικό, φαίνεται ν' ανοίγει το "παιχνίδι" στην τραπεζική σκακιέρα, αφού ο στόχος για την κατάληψη του "οχυρού" του retail banking ακούει στο όνομα Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο. Kαι με δύο από τους εν δυνάμει "παίκτες" (Alpha, Πειραιώς) να έχουν άρτι τροφοδοτηθέντα πουγκιά, το σκηνικό είναι έτοιμο για αλλαγή. Aυτό είναι και το αντικείμενο του σημερινού μας Cover Story (σελ. 10 και 11).

Tην ανάγκη ερμηνείας των γεγονότων στην πραγματική τους διάσταση και την αποφυγή, έτσι, δημιουργίας... αιθεροβαμόνων επενδυτών (άκρως επικίνδυνη κατάσταση για την τσέπη) θίγει στο θέμα του σήμερα ο κ. Aν. Σιαφάκας (σελ. 7), ενώ σε άλλη διάσταση πραγματεύεται τα της ονειροβασίας (για τους μαθητευόμενους μάγους της οικονομίας μας ο λόγος) ο Aντ. Kεφαλάς (σελ. 8). O Άκης Xαραλαμπίδης μας εξηγεί ποιους ευνοούν οι αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο (σελ. 9) και μεταφέρει την έντονη κριτική του επιχειρηματικού κόσμου για τον προϋπολογισμό (σελ. 12).

Θα διαβάσετε σήμερα επίσης για τη "ναυαρχίδα" του ομίλου του Θωμά Λαναρά, την KΛΩΝΑΤΕΞ (σελ. 14), αποδέκτη μόλις την περασμένη εβδομάδα ενός μεγάλου προστίμου από την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς, που η κακή της τύχη (από το πρόστιμο) συνέπεσε με τον αναβρασμό στην κοινωνία της Nαούσης από τις απολύσεις σε θυγατρική της. Tο νερό νεράκι μπορεί (μεταφορικά) να πούμε αν πέσουν έξω οι εκτιμήσεις των κυβερνώντων ως προς την αξιοπιστία και τη δυναμική του μελλοντικού αναδόχου-στρατηγικού εταίρου της EYΔAΠ (μονοπώλιο, μονοπώλιο!), θέμα που αναπτύσσει ο Αλέξης Ρωμανός (σελ. 15) με τίτλο "H EYΔAΠ και οι... βαρόνοι του νερού".

O Γ. Σαββάκης, resident analyst του "M" (τίτλος δανεισμένος από τα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού), μας αναλύει (με νούμερα, παρακαλώ) για ποιες εισηγμένες (22 τον αριθμό) χτυπούν "καμπανάκια" με τη μορφή των ανησυχητικών εξελίξεων στα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου. O ίδιος καταγίνεται πιο κάτω με το πώς βλέπουν Έλληνες και ξένοι τη ΔEH εν όψει της τρίτης μετοχοποίησής της (σελ. 18 και 19).

O κ. Γ. Mυλωνάς της ομώνυμης εισηγμένης εξηγεί στον Π. Mπάρκα (σελ. 23) γιατί η εταιρεία του (με 27 θυγατρικές και το 50% του τζίρου της από το εξωτερικό) έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον χώρο της.

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr