:: euro2day ::

Έτος 6ο Αρ.Φύλλου 283 22 - 26 Αυγούστου 2003


Η χαμένη τιμή της... ΕΧΑΕ

Λίγο πριν πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση του ποσοστού που κατείχε το Δημόσιο στην ΕΧΑΕ στις τράπεζες, στην τιμή των μόλις 3,75 ευρώ, το θέμα είχε απασχολήσει απ' όλες τις πλευρές του, συμπεριλαμβανομένου και του τιμήματος, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του "Μ", με τίτλο "Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ. Ξεφόρτωμα ή... Ξεπούλημα;", θέμα που προκάλεσε τότε και κάποιες αντιδράσεις. Κατόπιν των εξελίξεων στην τιμή της μετοχής, την αδιάψευστη απάντηση στο (ρητορικό βεβαίως) ερώτημά μας δίνει πλέον ή ίδια η... αγορά.

Η τιμή της μετοχής έφτασε μέσα σε ελάχιστο διάστημα έως και τα 7,22 ευρώ και κινείται σταθερά πάνω από τα 6-6,5 ευρώ! Κι αυτό, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η μεταβίβαση ενός σημαντικότατου ποσοστού (πολλών εκατομμυρίων μετοχών) από τις ίδιες τις τράπεζες προς τους λοιπούς μετόχους της holding εταιρείας του χρηματιστηρίου και τους κατόχους προμετόχων, μεταβίβαση που θα γίνει βεβαίως εντός των ημερών, στην προκαθορισμένη τιμή των 3,75 ευρώ.

Που σημαίνει ασφαλώς ότι όσοι αγοράζουν στις τρέχουσες τιμές ΕΧΑΕ, δεν φοβούνται διόλου το stock overhang (την απειλή... ξεφορτώματος δηλαδή) από εκείνους που θα αγοράσουν στα 3,75 και θα μπορούν να πωλήσουν με μεγάλο -κι εύκολο- κέρδος!

Περαιτέρω σχολιασμός μάλλον δεν απαιτείται! Μόνον μία παρατήρηση. Κάποιοι ήδη κάνουν τον -ολίγον... μπακαλίστικο, πλην όμως ρεαλιστικό- υπολογισμό του... μουαγιέν μεταξύ της τιμής των 3,75 ευρώ και της παλαιάς τιμής διάθεσης (στην εισαγωγή της εταιρείας) που ήταν στα 15,41 ευρώ. Διαιρούν δηλαδή διά του 2 και υπολογίζουν πού μπορεί να... φτάσει η τιμή!

Ιdeal: Σιγή... ιχθύος μετά τις παραιτήσεις

Όλο και... χειρότερα είναι όσα κυκλοφορούν στην αγορά για την άλλοτε ισχυρή εταιρεία πληροφορικής, τον όμιλο Ideal.

Μετά την αποχώρηση του κ. Α. Πολυκάρπου, του ανθρώπου που είχε συνδέσει το όνομά του με την ιστορία της εταιρείας, ακολούθησε η αποχώρηση του κ. Σταύρου Δρυμώνα, γενικού οικονομικού διευθυντή της εταιρείας, ενώ η εταιρεία τελεί υπό επιτήρηση και τα οικονομικά της στοιχεία φαίνεται να οδηγούνται από το κακό στο χειρότερο.

Οι απολύσεις λέγεται ότι έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας, ενώ δεν μπορεί κανείς να μην συνδέσει την ιστορία της Ideal, όπως αυτή εξελίσσεται, με παρόμοιες περιπτώσεις στον χώρο της πληροφορικής, όπου βασικοί μέτοχοι και πρόσωπα σημαίνοντα για τις εταιρείες βρέθηκαν εκτός παιδιάς, με άσκημα αποτελέσματα στις οικονομικές επιδόσεις.

Μετά την υπαγωγή της εταιρείας σε επιτήρηση, οι μόνες ειδήσεις που την αφορούν είναι οι παραιτήσεις των προαναφερθέντων, ενώ σιγή ιχθύος τηρείται σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική της κατάσταση. Όσον αφορά στα ηνία της εταιρείας, αυτά φαίνεται ότι έχουν περάσει στην υψηλή επιστασία της οικογένειας Δαυίδ.

Εν όψει της δημοσίευσης εξαμήνου, αναμένουμε νεότερα και... ευελπιστούμε. Τόσα λεφτά θα πάρουν άλλωστε από τη Frigoglass και την CCHBC οι βασικοί μέτοχοι, όλο και κάποια αύξηση θα κάνουν. Ελπίζουμε όχι με τους όρους που την κάνουν στην Plias... "υπέρ των παλαιών μετόχων"!Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr