:: euro2day ::

Έτος 6ο Αρ.Φύλλου 283 22 - 26 Αυγούστου 2003
 EDITORIAL


Το ένα μάτι στις τράπεζες,
το άλλο στο... εξωτερικό!


Μ

ε την αγορά πλέον στην περιοχή των 2.250-2.300 μονάδων, οι αποφάσεις για τον επενδυτή δεν είναι εύκολες. Λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουν ότι η κίνηση των χρηματιστηρίων (διεθνώς) συντελείται με μοχλό τη ρευστότητα που διοχετεύεται επί τη βάσει προσδοκιών και ελλείψεως... εναλλακτικών. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι έχουμε ήδη ξεφύγει από τα γνωστά σε όλους πλέον "θεμελιώδη μεγέθη". Από την άλλη, όπως μπορούν να σας βεβαιώσουν πολλοί έμπειροι επενδυτές, όταν η αγορά έχει "ορμή", τα θεμελιώδη περνούν (προσωρινά) στο... περιθώριο. Τα "υπέρ" και τα "κατά" μιας τοποθέτησης τώρα στο χρηματιστήριο παρουσιάζονται στο Cover Story.

Κυρίαρχος πάντως, σε κάθε περίπτωση, ήταν και είναι στα "εσωτερικά" της Σοφοκλέους ο ρόλος των τραπεζών, με τα σενάρια για τον "νέο χάρτη του τραπεζικού συστήματος", αλλά και τις εκτιμήσεις για τα κέρδη τρέχουσας και επόμενης χρήσης να βρίσκονται στο επίκεντρο (σελ. 19-23). Σε συνάρτηση βέβαια με τις κινήσεις (και τις ανεπίσημες υποσχέσεις) της κυβέρνησης στο μέτωπο των μετοχοποιήσεων. Οι πληροφορίες λένε ότι η πρωθυπουργική εντολή είναι "Νίκο, δώσ' τα όλα... τώρα" (σελ. 9), όχι μόνο στον τραπεζικό χώρο, αλλά και στον χώρο της υποδομής (τουριστικής, ενεργειακής, υδατικής).

Στην πραγματική οικονομία, βέβαια, τα πράγματα δεν εμφανίζονται και τόσο... ρόδινα. Οι πληγές της παραμένουν εν όψει της Ολυμπιάδας (σελ. 8), ενώ η παροχολογία δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες (σελ. 9).

Στο πλαίσιο του θετικού κλίματος, γίνονται ευμενώς αποδεκτές και οι "ενισχύσεις" στο μέρισμα που απολαμβάνουν οι μέτοχοι, οι οποίες όμως σε πολλές περιπτώσεις υποκρύπτουν άλλα κίνητρα. Γενικώς οι μερισματικές αποδόσεις βρίσκονται στο προσκήνιο, γι' αυτό και παρουσιάζουμε τους... πρωταθλητές, αλλά και τα... ντεσού της υπόθεσης (σελ. 24-25).

Σε διεθνές επίπεδο, πάντως, αναφέρει στη συνέντευξή του προς τον "Μ" υψηλόβαθμο στέλεχος της Merrill Lynch (σελ. 54-55), οι επόμενες έξι εβδομάδες είναι κρίσιμες για την ανάκαμψη των οικονομιών. Και για την πορεία των αγορών προσθέτουμε εμείς, με την υποσημείωση ότι για τη Σοφοκλέους ίσως αποδειχθούν κρίσιμες οι επόμενες δύο τρεις, στη διάρκεια των οποίων θα έχει διαχυθεί η πληροφόρηση για την πορεία των αποτελεσμάτων εξαμήνου και θα έχουν γνωστοποιηθεί οι εξαγγελίες Σημίτη στη ΔΕΘ.

Όπως και να 'χει, πάντως, η Σοφοκλέους εξακολουθεί να κινείται σε συνάρτηση με την πορεία των ξένων αγορών. Οι δύο πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται να επέδρασαν στο κλίμα. Έφεραν όμως ξανά στη μνήμη των επενδυτών τον παράγοντα της... αβεβαιότητας.

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr