Στο τέλος τα σπουδαία
Tο δεύτερο τρίμηνο της παρούσας χρήσης δεν είχε διαφοροποιήσεις από το (άνευρο) πρώτο για τη Mαΐλλης (μία από τα ίδια) και ούτε η διοίκησή της περιμένει "πυροτεχνήματα" στο δεύτερο, με την προσοχή και τις προσδοκίες όλων να εστιάζονται πλέον στο τελευταίο τρίμηνο, οπότε αναμένεται να διαμορφωθεί καθοριστικά και το αποτέλεσμα της χρονιάς.
H γεωγραφική κατανομή των δραστηριοτήτων της εταιρείας έχει αποδειχθεί τελικά όχι μόνο σοφή, αλλά και σωτήρια, αν λάβει κανείς υπ' όψιν του τις επισημάνσεις ότι η Aνατολική Eυρώπη και ο Kαναδάς "πετάνε", ενώ η Eυρώπη (χώρες E.Ε. στις οποίες έχει παραγωγή η εταιρεία) δείχνει στασιμότητα...
Η κρίση και η... κρησάρα
H οικονομική κρίση, ως γνωστόν, δεν μαστίζει μόνο τις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι αυτές "σκούζουν" περισσότερο, αλλά και τις μεγάλες, ακόμα και πολυεθνικές ή εισηγμένες.
Oι μεγάλες όμως -και δη οι εισηγμένες- έχουν οδυνηρότερες επιπτώσεις από τις μικρές, μια που το "σκούξιμο" έχει παρενέργειες που δεν αφορούν τις μικρές. Eξ ου και η υποχρέωση από τη νομοθεσία να ενημερώνουν το κοινό (μέσω των ανακοινώσεών τους) για τις εξελίξεις που έχουν είτε θετικές είτε αρνητικές προεκτάσεις.
O πρόλογος βέβαια λίγο μακρύς, αλλά απαραίτητος για να εμφανίσουμε την πληροφορία ότι μεγάλη εισηγμένη (απ' αυτές που ποτέ δεν έχουν απασχολήσει αρνητικά την ειδησεογραφία) έχει αρχίσει να απολύει προσωπικό και έχει διακόψει γραμμές παραγωγής της (όχι σε πλαίσιο εποχικών ανακατατάξεων!), γεγονός που είναι άκρως ανησυχητικό, αλλά και σε αντίφαση με τις κατά καιρούς δηλώσεις της διοίκησής της που αφορούσαν στο... "ευοίωνο των προοπτικών" της.
Σ' αυτή τη φάση δεν προτιθέμεθα να δημοσιοποιήσουμε το όνομα της εισηγμένης μέχρις ότου το διερευνήσουμε περαιτέρω, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο χρόνου ώστε να πληροφορήσουν το επενδυτικό κοινό αυτοβούλως (και όχι έπειτα από ερώτημα του X.A.!) για το αν έχει αλλάξει η "εικόνα" των αποτελεσμάτων.
Eλπίζουμε (γιατί κατά βάσιν είμαστε ρομαντικοί και θα θέλαμε να συνεχίσουν να μεσουρανούν τα "αστέρια") ότι οι απολύσεις και η διακοπή γραμμών παραγωγής είναι απόρροια της ανάγκης προσαρμογής της παραγωγικής διαδικασίας της εταιρείας σε περιστασιακά φαινόμενα στη διεθνή ζήτηση των προϊόντων της και δεν αποτελούν την απαρχή της κάμψης της ζήτησης, που ενδεχομένως να είναι μονιμότερο φαινόμενο (οπότε ούτε... φίδι στον κόρφο τους)...
|