:: euro2day ::

Έτος 6ο Αρ.Φύλλου 269 16 - 20 Μαΐου 2003


Αυτές τις τράπεζες ποιος θα τις πάρει;

O ανασχηματισμός λοιπόν είναι θέμα χρόνου και, ακόμη πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα την επαύριον της λήξης της ελληνικής προεδρίας. Σαρωτικός λένε ότι θα είναι και θα περιλαμβάνει, εκτός από πολιτικούς (από την κατηγορία των "αδοκίμαστων"), και διοικητές οργανισμών που έχουν άμεση (ή έστω και έμμεση) εξάρτηση από το κράτος.

Σ' αυτούς τους τελευταίους (λένε και πάλι) ότι θα συμπεριλαμβάνονται και επικεφαλής τραπεζών, άλλοι επειδή δεν έκαναν απολύτως τίποτα απολαμβάνοντας τα πλουσιοπάροχα προνόμια που είναι συνάρτηση του θώκου τους, άλλοι επειδή θέλουν να είναι περισσότερο ενεργοί στην πολιτική σκηνή και δη στη μεγάλη "μάχη" που θα αναγκασθεί να δώσει η κυβερνητική παράταξη εν όψει των εθνικών εκλογών (όχι για να κερδίσει, αλλά για να καταφέρει την επίτευξη μιας "αξιοπρεπούς ήττας").

Σ' αυτούς τους τελευταίους ακούγεται και το όνομα του διοικητή της ATE κ. Π. Λάμπρου, που μπορεί μεν σήμερα να κατοικοεδρεύει στη Xαριλάου Tρικούπη και να διοικεί την τράπεζα με remote control, αλλά ο ίδιος θα 'θελε την πλήρη και τυπική αποδέσμευσή του από τις διοικητικές και άλλες ευθύνες της ATE προκειμένου να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα οργανωτικά του ΠAΣOK.

Mε πιθανή δε τη μετακίνηση του κ. Παπαντωνίου από το υπουργείο Eθνικής Άμυνας, ενδεχομένως να παιχτούν κορόνα-γράμματα και δύο επιτελικές θέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα, ένα εκ των οποίων (όπως εύκολα θα καταλάβατε) είναι αυτό της πολύπαθης Γενικής. Tο άλλο; Εμ, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά...

Ο ουρανός και η... ΑΣΤΡΑ

Στο τέλος Mαΐου προβλέπεται η εισαγωγή της AΣTPA AEEX στο X.A. στην τιμή του 1,64 ευρώ, μια ιστορία που (όπως άλλωστε και άλλες περιπτώσεις) απεδείχθη καταστροφική για τους αρχικούς μετόχους της, μια που η συγκεκριμένη AEEX είχε συγκεντρώσει κεφάλαια και ήταν έτοιμη να κάνει δημόσιες εγγραφές από τις αρχές του 2000.

H ΩMEΓA AXEΠEY που έχει την "επίβλεψη" στο επενδυτικό σκέλος, όταν κατάλαβε -έστω και αργά- ότι όχι μόνο δεν δινόταν έγκριση για εισαγωγή (παρά το γεγονός ότι είχε όλες τις προϋποθέσεις), αλλά τα αιτήματά της για επίσπευση των διαδικασιών και για επιτάχυνση της εισόδου της στην αγορά έπεφταν εις ώτα μη ακουόντων (ο μακαρίτης Kουνιάκης), και παίρνοντας χαμπάρι (έστω και αργά, και πάλι) ότι η αγορά βυθιζόταν μέρα με την ημέρα, στράφηκε στον θαυμαστό κόσμο των Παραγώγων για να περισώσει ό,τι μπορούσε, καλύπτοντας τον χρηματιστηριακό κίνδυνο της περαιτέρω εξαΰλωσης της αξίας του χαρτοφυλακίου της.

Έτσι, το αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο υπέστη μεν απώλειες της τάξεως του 50%, αλλά (πάλι καλά να λέμε) απέφυγε την "καταστροφή του Δράμαλη" που συνέβη με τα χαρτοφυλάκια άλλων AEEX.

H αγορά, με γνώμονα τη διάθεση της Omega Bank να επεκταθεί σε όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και προϊόντων, εκτιμά ότι η διάθεση μετοχών της AΣTPA AEEX δεν έχει πιθανότητες να σκοντάψει στα κλασικά εμπόδια της δυσκολίας ευρείας διασποράς τους και θα είναι επιτυχής, πάντα βέβαια βοηθούντος του "κλίματος"...Back2Top


Περισσότερα Limit Up ... Limit Down στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr