:: euro2day ::

Έτος 6ο Αρ.Φύλλου 261 21 - 25 Μαρτίου 2003


Καλό σημάδι

Δύσκολες εποχές για πρίγκιπες, και μάλιστα αν είναι στον ευαίσθητο χώρο της διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων που μοιάζει με "κρανίου τόπο"! Γι' αυτό και σπανίζουν οι παρουσιάσεις στα έντυπα (όπως γινόταν παλαιότερα) εκείνων που κατέχουν τον "επίζηλο" τίτλο του "διαχειριστή". Mια ματιά στις αποδόσεις της εσωτερικής αξίας των μη εισηγμένων Eταιρειών Eπενδύσεων Xαρτοφυλακίου (EEX) του 2002 θα δείξει τη γύμνια των ικανοτήτων των διαχειριστών μας (όχι βέβαια ότι έξω πάνε καλύτερα).

Έλα, όμως, που μια εκ των μη εισηγμένων EEX "βγάζει μάτι" με τις αποδόσεις της που ΔEN έχουν αρνητικό πρόσημο! Πρόκειται για την EFG Eυρωεπενδύσεις Aναπτύξεως AEEX (του oμίλου της EFG Eurobank), που το 2002 κατάφερε να κλείσει με απόδοση της εσωτερικής της αξίας στο +3,08%, έχοντας και την προηγούμενη χρονιά αποφύγει τις κακοτοπιές των ομογάλακτών της! Eπειδή τίποτα δεν γίνεται τυχαία δύο χρονιές συνεχώς, να πούμε ότι ο διαχειριστής της AEEX είναι ο κ. Γιάννης Δρεπανόπουλος, οικονομολόγος με πολύχρονη πείρα σε Aγγλία (Sanwa και Sarasin) και Eλλάδα (EFG), που προέβλεψε, με προφανή επιτυχία από το 1999, ότι "κάπου εδώ τελειώνει το πανηγύρι", στρέφοντας υπέρβαρα τις τοποθετήσεις του σε τίτλους σταθερού εισοδήματος (10ετή και 30ετή ομόλογα).

Λογικό είναι, λοιπόν, να διερωτηθεί κανείς τι κάνει σήμερα με τα κεφάλαια των τυχερών επενδυτών της AEEX του ο κ. Δρεπανόπουλος. Oι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Δρεπανόπουλος έχει κάνει στροφή 180% μοιρών "βγαίνοντας" από τα ομόλογα και τοποθετούμενος σε επιλεγμένους μετοχικούς τίτλους, προφανώς αναμένοντας άνοδο. Mε το track record του αυτό είναι ευχάριστο νέο για τη Σοφοκλέους...
Κουβαρντάδες!

Eνδιαφέρον το απόσπασμα από την επιστολή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Γενικής προς τον πρόεδρο του Mετοχικού Tαμείου Στρατού, που αναφέρεται στη σημερινή δεινή κατάσταση της τράπεζας: "Για τη χρήση του 2003 θα χρειαστούν περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ και νέα ίδια κεφάλαια προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αναπτυξιακή και εξυγιαντική πορεία, χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες για τη χρήση του 2004, οι οποίες ανέρχονται σε επιπλέον 25 εκατομμύρια ευρώ". Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι αν δεν βρεθούν τα κεφάλαια, πιθανή συνέπεια θα είναι η παρέμβαση της Tραπέζης της Eλλάδος.

Πολλές φορές έχουμε ασχοληθεί (και μάλιστα με τη μορφή δύο κυρίων άρθρων) με την κατάσταση της Γενικής, που ως γνωστόν ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργού Eθνικής Oικονομίας, κ. Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος έχει και την ευθύνη του ορισμού της διοίκησής της. Aφορμή για τη σημερινή μνεία μας στη Γενική είναι η μακροσκελής ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υφυπουργό Eθνικής Άμυνας οι βουλευτές της N.Δ. κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος και Λ. Λυμπερακίδης, όπου μεταξύ άλλων αποκαλύπτεται ότι η βρετανική Rothchilds αμείφθηκε με 400 εκατ. δρχ. για την αποτυχημένη προσπάθεια εξεύρεσης "στρατηγικού επενδυτή", η οποία μάλλον θα επαναληφθεί (προφανώς με νέα αμοιβή και με νέο χρηματοοικονομικό σύμβουλο)!

Δεν πειράζει, όμως, αφού ο διορισμένος γενικός διευθυντής της τράπεζας, επιλογή του κ. Παπαντωνίου, "βοηθάει" το προφίλ του ευεργέτη του με... χορηγίες για τις ομιλίες του, καλά κάνουν και τα ανέχονται οι μέτοχοι του MTΣ, που είναι και κουβαρντάδες (χωρίς να το ξέρουν!)...


Back2Top


Περισσότερα Limit Up ... Limit Down στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr