f
 :: euro2day ::















8
Έτος 27ο Αρ.Φύλλου 1383 20 - 24 Σεπτεμβρίου


Διπλή πίεση

Την αύξηση του μέσου κόστους στα νέα δάνεια για τις ελληνικές επιχειρήσεις καταγράφει έρευνα του ΙΟΒΕ. Το σχετικό κόστος ανήλθε τον Ιούλιο στο 5,8%, με το spread έναντι των επιχειρήσεων της ευρωζώνης να εκτινάσσεται σχεδόν 50%, στις 73 μονάδες βάσης, από 50 μονάδες τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, πιέσεις δέχονται οι ελληνικές βιομηχανίες και από το υψηλότερο κόστος του ρεύματος. Τον Ιούλιο, η τιμή του ηλεκτρικού αυξήθηκε 39% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 140 ευρώ/MWh, σε υψηλότερα επίπεδα από 115% έως 198% σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και 472% υψηλότερα από την τιμή του συστήματος Nordic.

Σε όρους ανταγωνισμού, δηλαδή, οι εγχώριες βιομηχανίες «παίζουν» με διπλό μειονέκτημα έναντι των ξένων.


Παράταση στην αγωνία

Παρατείνεται η αγωνία για το μέλλον του ιχθυοκαλλιεργητικού ομίλου Avramar, που κινδυνεύει να βυθιστεί αύτανδρος. Πηγές με γνώση ενημέρωσαν τη στήλη ότι δόθηκε παράταση 15 ημερών στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Η διαδικασία, με βάση το αρχικό πλάνο, προέβλεπε ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα έπρεπε να κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή 13/9. Εντέλει, για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί, η όλη διαδικασία μετατέθηκε για τις αρχές Οκτωβρίου.

Στην τελική ευθεία διεκδίκησης του χειμαζόμενου ομίλου ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκονται οι Ισπανοί της Atitlan, η Aqua Bridge Group από τα Εμιράτα και η Diorasis, βασικός μέτοχος της Philosofish, σε ρόλο outsider.

Ποιοι απ' αυτούς τους τρεις θα κατεβάσουν δεσμευτική προσφορά, πόσα θα δώσουν και τι κούρεμα θα ζητήσουν από τις τράπεζες, θα το μάθουμε λίαν συντόμως. Όπως και ποιος θα είναι ο ρόλος, αν θα υπάρξει στην επόμενη μέρα του ομίλου, των σημερινών μετόχων της Avramar, δηλαδή των Amerra και Mubadala, που πέταξαν λευκή πετσέτα. Και οι μετοχές τους έχουν ενεχυριαστεί...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr