:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 27o Αρ.Φύλλου 1376 2 - 9 Αυγούστου 2024


ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ
ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ


Πώς διαμορφώνεται η εικόνα σε επιλεγμένες κατηγορίες επενδύσεων

Γιατί το Χ.Α. παραμένει θελκτικό ακόμα και στην τρέχουσα συγκυρία



Στον βαθμό που επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο των αναλυτών πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μία ή δύο μειώσεις επιτοκίων μέσα στη φετινή χρονιά και σε τρεις αντίστοιχες κινήσεις μέσα στο 2025, οι μετοχές θα αποκτήσουν σαφή συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, στο οποίο η φετινή μέση μερισματική απόδοση θα προσεγγίσει ή και θα υπερβεί το επίπεδο του 4%.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η πρόεδρος της ΕΚΤ κρατά μέχρι σήμερα κλειστά τα χαρτιά της σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και το ποσό μείωσης των επιτοκίων, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου η σκληρή πραγματικότητα έχει έρθει να ανατρέψει τις προβλέψεις και τα σενάρια των αναλυτών.

Πόσο μάλλον σε μια τρέχουσα συγκυρία που χαρακτηρίζεται από κάθε είδους αβεβαιότητα, ξεκινώντας από τα πολεμικά μέτωπα (Ουκρανία, Μέση Ανατολή), συνεχίζοντας με τις πολιτικές εξελίξεις (π.χ. Γαλλία, επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ) και καταλήγοντας στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναζωπυρώσουν τις υπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις.





Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr