f
 :: euro2day ::















Έτος 27ο Αρ.Φύλλου 1374 19 - 23 Iουλίου 2024


Η λίρα και το. χάος

Την ώρα που όλο και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι θεωρούν βέβαιη την κίνηση του χρυσού προς νέα ιστορικά υψηλά μόλις η Fed αρχίσει να αποκλιμακώνει τα επιτόκιά της, ενώ παράλληλα εντείνονται και οι εκτιμήσεις για σταδιακή αποδολαριοποίηση στις διεθνείς συναλλαγές, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δείχνει διάθεση να αλλάξει την τιμολογιακή της πολιτική στη χρυσή λίρα, διατηρώντας τη χαώδη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης και συντηρώντας την επιφυλακτικότητα μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών που θα ήθελαν να αγοράσουν χρυσό στην φυσική του μορφή, έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΗΔΤ στις 15/7/2024, η κεντρική τράπεζα αγόραζε την χρυσή λίρα στα 502,89 ευρώ και την πουλούσε στα 605,85 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, στο δεύτερο τρίμηνο 2024 οι ιδιώτες αγόρασαν από την κεντρική τράπεζα μόλις 1.533 χρυσές λίρες, ενώ πούλησαν προς την TτΕ 13.917 χρυσές λίρες.

Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις 13.917 λιρών είναι ρεκόρ διετίας, με το αμέσως υψηλότερο νούμερο πωλήσεων, να έχει σημειωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2022, με πώληση 14.506 χρυσών λιρών. Στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2024, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την TτΕ σε ιδιώτες έφθασαν τις 3.114 χρυσές λίρες και οι αγορές της TτΕ από ιδιώτες τις 23.712 χρυσές λίρες.

ΥΓ. Οι πωλήσεις χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος γίνονται μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού και, σε αρκετές των περιπτώσεων, υπάρχει και... λίστα αναμονής.


Γερός έλεγχος

Στο στόχαστρο της ΑΔΑΕ μπήκε εδώ και αρκετό καιρό η αγορά παιγνίων. Ο. χορός άνοιξε με δύο στοιχηματικές εταιρείες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, με την ΑΑΔΕ να εντοπίζει φοροδιαφυγή 10,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακολούθησε η απόφαση κατάσχεσης του λογαριασμού παικτών της Betshop, ουσιαστικά βάζοντας λουκέτο στην εταιρεία.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι εταιρείες παιγνίων... ξεσκονίζονται και αναμένονται και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις στην αγορά, που πέρυσι έφερε στο δημόσιο έσοδα από φόρους παικτών και δικαιώματα 893 εκατ. ευρώ, παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται, κυρίως στον χώρο των επίγειων παιγνίων.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η επόμενη κίνηση θα έρθει σύντομα, ενώ στο. παιχνίδι θα μπουν και τα καζίνο, πολλά από τα οποία είναι προβληματικά, με πολλά χρέη στο δημόσιο και στην εφορία.

Έρχεται... τσουνάμι;



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr