:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 27o Αρ.Φύλλου 1369 14 - 18 Iουνίου 2024


ΠΟΛΙΤΙΚΟ
ΑΙΝΙΓΜΑ


Το νέο τοπίο σε Ελλάδα και Ευρώπη,
η επίδραση στις αγορές και η κατάσταση
στο Χρηματιστήριο της Αθήνας



Ε
πενδυτές και αναλυτές προσπαθούν να διαβάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την άνοδο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές και τις παρενέργειες που αναμένεται να προκύψουν κυρίως σε Γαλλία και Γερμανία.

Η απάντηση στον προβληματισμό αυτό δεν θα έρθει άμεσα, καθώς κομβικά σημεία θα αποτελέσουν η εκλογή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το αποτέλεσμα στις έκτακτες βουλευτικές εκλογές που προκηρύχθηκαν στη Γαλλία.

Το σχετικά ευχάριστο, πάντως, είναι πως οι χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν αρκετά ψύχραιμα στο όλο θέμα, ίσως γιατί απέναντι σε μια ευρωπαϊκή αβεβαιότητα αντιπαρατίθενται τα αυξανόμενα φέτος εταιρικά κέρδη και μια πλαγιοκαθοδική πορεία των επιτοκίων.

Το θετικό μάλιστα για την περίπτωση του Χ.Α. είναι ότι συγκρινόμενο με τις άλλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές είναι σε θέση να προβάλλει μια οικονομία που τρέχει με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και ένα πολιτικό ρίσκο που κατατάσσεται στα χαμηλότερα. Γιατί μπορεί τα ποσοστά του πρώτου κόμματος να υποχώρησαν σημαντικά, αλλά το συνολικό σετ των αποτελεσμάτων δεν είναι σε θέση να απειλήσει την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, τρία ολόκληρα χρόνια πριν τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές.





Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr