f
 :: euro2day ::















Έτος 27ο Αρ.Φύλλου 1367 31 Μαΐου - 4 Iουνίου 2024


Κομβικό σημείο

Ο φετινός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης και το αν θα οδηγήσει σε επιβεβαίωση ή αναθεώρηση καθοδήγησης για τη διετία 2025-26 αποτελεί κομβικής σημασίας στοιχείο για το επενδυτικό αφήγημα των εγχώριων τραπεζών. Σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης επιτοκίων, η -επενδυτική- βαρύτητα του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου και της επίδρασής του στα καθαρά έσοδα από τόκους θα βαίνει μειούμενη.

Οι εγχώριες τράπεζες δεν διαθέτουν τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες ιταλικών ή ισπανικών τραπεζών. Έχουν, όμως, το «όπλο» της ισχυρότερης πιστωτικής επέκτασης, λόγω του υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Αρκεί να βγει.

Πάντως, οι όποιες αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων πιστωτικής επέκτασης σχετίζονται με τη διατήρηση υψηλού κόστους χρήματος, εξέλιξη που αναστέλλει επενδύσεις. Δεκάδες επιχειρήσεις, ακόμη και εισηγμένες, μεταθέτουν την έναρξη επενδυτικών προγραμμάτων, περιμένοντας πτώση των επιτοκίων καθώς δεν επιθυμούν να συνάψουν μακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό, με τα τρέχοντα επιτόκια. Πρόκειται για πτυχή που πιθανώς θα απασχολήσει τις τράπεζες, αν δεν αναστραφεί η μέτρια πορεία των χορηγήσεων πρώτου τριμήνου.


Επενδύει. ασύστολα

Οι συνολικές επενδύσεις της διετίας 2023-24 του ομίλου Motor Oil θα ανέλθουν σε 418 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατευθύνθηκε και κατευθύνεται για αναβάθμιση/επέκταση δυναμικότητας στο διυλιστήριο.

Πέρσι, για επενδύσεις διατέθηκαν συνολικά 207,7 εκατ. ευρώ (από τα υψηλότερα ετήσια ποσά επενδύσεων στην ιστορία του ομίλου), εκ των οποίων περίπου 92 εκατ. ευρώ αφορούσαν εκτεταμένη συντήρηση και εργασίες αναβάθμισης/μετατροπών στη βασική μονάδα κατεργασίας αργού.

Φέτος, οι επενδύσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 210 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του φετινού προγράμματος αφορά κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής προπυλενίου, συνολικού προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ, καθώς και νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας 57 MW, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι, για την επένδυση μονάδας προπυλενίου διατέθηκαν 42,4 εκατ. ευρώ και για τη μονάδα συμπαραγωγής 24,6 εκατ. ευρώ. Ενόψει ολοκλήρωσης της επένδυσης για τη μονάδα συμπαραγωγής, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν διεύρυνση του καταστατικού της Motor Oil, ώστε να μπορεί να παράγει και να εμπορεύεται ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr