f
 :: euro2day ::















Έτος 27ο Αρ.Φύλλου 1354 1 - 5 Μαρτίου 2024


Στασιμότητα

Ουδέν νεότερο για την πολύπαθη ιστορία της βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέταση της προσφυγής των Ιρλανδών επενδυτών από το Συμβούλιο της Επικρατείας που αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο.

Όπως μαθαίνει η στήλη, υπήρξε συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό που ειπώθηκε από το Ταμείο είναι πως θα πρέπει να τηρηθεί η πρόβλεψη που υπάρχει στη σύμβαση για συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.

Όμως το ερώτημα είναι πόσο εφικτό παραμένει να αναβιώσει η ΛΑΡΚΟ, η οποία είναι κλειστή από το καλοκαίρι του 2022. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Μπορεί να υπάρχει «ζωή» για το κοίτασμα λένε οι ίδιες πηγές, αλλά δεν μπορεί να γίνει επεξεργασία του με αυτό το τεράστιο κόστος.


Ο μετασχηματισμός που αργεί.

Στην κοινή διαπίστωση πως το εγχώριο μικρομεσαίο λιανεμπόριο χρειάζεται μετασχηματισμό κατέληξαν οι καθηγητές που συμμετείχαν σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ για την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου. Οι ερευνητές που συνέταξαν την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ είχαν νωρίτερα παρουσιάσει στοιχεία που καταδεικνύουν την προσπάθεια των εμπορικών επιχειρήσεων να «επιβιώσουν» παρά να «αναπτυχθούν».

Ο Λόης Λαμπριανίδης, τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τέως Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπ. Ανάπτυξης έκανε λόγω για την ανάγκη δημιουργίας δομών υποστήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης (με συμβουλευτικό ρόλο που θα δίνει κατευθύνσεις), ενώ σημείωσε πως παρά «την εκτίμηση πως οι κρίσεις θα οδηγούσαν σε συμπράξεις και συνεργασίες, αυτό δε συνέβη, κοστίζοντας την εγχώρια εμπορική επιχειρηματικότητα».

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, πιο εξωστρεφούς και ανταγωνιστικού ακόμη και στον τομέα του εμπορίου.

ΣημΌλα τα παραπάνω πάντως είναι διατυπωμένα εδώ και 15 χρόνια, αλλά το εγχώριο μικρομεσαίο λιανεμπόριο, όσο μεγάλος εργοδότης και συμμετέχον στο ΑΕΠ να είναι, αδυνατεί να βρει τον ανταγωνιστικό του χαρακτήρα.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr