:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 27o Αρ.Φύλλου 1353 23 - 27 Φεβρουαρίου 2024


ΠΟΣΟ ΣΤΕΡΕΗ
ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ


Η εικόνα στο ταμπλό του Χ.Α., τα δεδομένα για τις εισηγμένες, οι προοπτικές και οι κινήσεις των λόμπι.


Μ
ι ελληνικές μετοχές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και κατά τη φετινή χρονιά, καθοδηγούμενες κατά κύριο λόγο όχι από το κλίμα μαζικής ψυχολογία που συνήθως δημιουργείται στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά από τις θετικές εξελίξεις που αφορούν τα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές των εισηγμένων εταιρειών.

Με τη μέση φετινή προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του Χ.Α. να προσεγγίζει ή και να υπερβαίνει το 4% και με το ελληνικό ΑΕΠ να προβλέπεται ανοδικό για τα επόμενα χρόνια, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί φαινόμενο «φούσκας», ιδίως όταν οι ξένοι αναλυτές αυξάνουν συνεχώς τις τιμές-στόχους και τα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια δείχνουν διατεθειμένα να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους (π.χ. placement Τράπεζας Πειραιώς) κοντά στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων.

Αντίθετα, το ρίσκο των μετοχών του Χ.Α. προέρχεται από κινδύνους εκτός των ελληνικών συνόρων. Οι διεθνείς αγορές δεν φαίνεται μέχρι σήμερα να έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους ούτε το γεωπολιτικό (Ουκρανία, Μέση Ανατολή), ούτε και το πολιτικό ρίσκο στις δύο όχθες του Ατλαντικού (αμερικανικές εκλογές, χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων). Γνωρίζουν κάτι περισσότερο από εμάς ή θα αποδειχτεί στο μέλλον πως έχουν κάνει λάθος;







Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr