:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 27o Αρ.Φύλλου 1350 2 - 6 Φεβρουαρίου 2024


TO CRASH TEST
ΤΟΥ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ


- Πού θα κριθεί η τάση και η πορεία του Χ.Α.
και των ευρωπαϊκών αγορών

- Οι εκτιμήσεις των αναλυτών,
οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες



Α
ντικρουόμενες είναι απόψεις των ειδικών για το α' τρίμηνο του έτους στις μετοχές, αν και συμφωνούν ότι οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για την πορεία των επιτοκίων θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η αγορά μετοχών ξεκίνησε δυναμικά με απόδοση που προσεγγίζει το 6%. Από το 2019, το πρόσημο του πρώτου μήνα του έτους δίνει τον τόνο για όλη τη χρονιά στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η ορμή και η συνέχεια της ανόδου στις τιμές των ελληνικών μετοχών από τις αρχές του νέου έτους δεν είναι μονόδρομος για όλες τις αγορές στην Ευρώπη. Ειδικά στην Ευρωζώνη, οι αναλυτές φοβούνται ότι μπορεί να αρχίσουν να χάνουν τη δυναμική τους στο επόμενο διάστημα.

Η ορμή του αμερικανικού δείκτη S&P 500, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην προσδοκία για κορύφωση του πληθωρισμού, αλλά και τη μετατόπιση της πολιτικής της Fed στο θέμα των επιτοκίων, είναι ισχυρή και έχει καταφέρει να φέρει την αγορά κοντά στα προηγούμενα υψηλά, πάνω από τις 4.900 μονάδες.

Ταυτόχρονα, όμως, οι μετοχικές αγορές στην ΗΠΑ πρωτίστως και δευτερευόντως στην Ευρώπη προσεγγίζουν και κρίσιμα τεχνικά όρια, με τους δείκτες να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης. Το δεύτερο στοιχείο, ειδικά στην αγορά των ΗΠΑ είναι ότι ο δείκτης Russell 2000 για τις μικρότερες σε κεφαλαιοποίηση μετοχές, σημειώνει πτώση 1,5% από τις αρχές του έτους.







Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr