:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1345 29 Δεκ. 2023 - 2 Ιαν. 2024


ΕΧΘΡΟΣ
Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ


- Διατηρεί τη δυναμική του το Χ.Α.,
αλλά οι κίνδυνοι είναι αρκετοί

- Γιατί οι αναλυτές επιμένουν στο stock picking
και τι βλέπουν για το 2024



Η
νέα χρονιά ξεκινά με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να βρίσκεται -άμεσα ή έμμεσα- στο κέντρο της επικαιρότητας. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί μια Ελλάδα που ανακτά την επενδυτική βαθμίδα, που επιστρέφει στην κανονικότητα, που υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών και που χαρακτηρίστηκε από τον Economist ως «χώρα της χρονιάς».

Πέραν αυτών, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις λίγες χώρες της Ευρώπης που δεν αντιμετωπίζουν πολιτικό ρίσκο, ενώ παράλληλα, μέσα στους επόμενους μήνες, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που φαίνεται να έχουν τη στήριξη της κοινής γνώμης και να προκαλούν θετικές εντυπώσεις στο εξωτερικό.

Σ' αυτό το περιβάλλον, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο δικαίωσε όσους το επέλεξαν κατά την τελευταία τριετία, έχει τις προϋποθέσεις -σύμφωνα με το βασικό σενάριο- να σημειώσει ακόμη μία θετική χρονιά, με τον δείκτη κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ να υπολείπεται του 30%, τα P/E να είναι λογικά και την προβλεπόμενη μερισματική απόδοση να προσεγγίζει το 4%.

Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια σειρά αβεβαιοτήτων παραμένει στο τραπέζι και πως, ακόμη και με βάση το θετικό σενάριο, η άνοδος στο ταμπλό ούτε συνεχής θα είναι, ούτε θα περιλαμβάνει το σύνολο των μετοχών. Όπως επισημαίνουν, χρειάζεται υπομονή, σύνεση, προσεκτική επιλογή τίτλων και λίγη τύχη προκειμένου να αποφευχθούν κάποια ενδεχόμενα απρόβλεπτα γεγονότα σε διεθνές επίπεδο.







Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 6 - 7
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr