Κοιτάζει ευρωομόλογο
Την έκδοση ευρωομολόγου για αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους εξετάζει ο όμιλος Τιτάν, σε συνεργασία με εγχώρια συστημική τράπεζα.
Αν η έκδοση βγει εντός του επόμενου διαστήματος, με δεδομένο ότι ο όμιλος παράγει υψηλό free cash flow, που ξεπερνά το capex και δεν αγχώνεται από προθεσμίες λήξης, η αγορά θα αναζητήσει τους λόγους πίσω από την κίνηση.
H τσιμεντοβιομηχανία επιτυγχάνει, φέτος, τους στόχους κερδοφορίας του 2026, με τις επιδόσεις τρίτου τριμήνου να καθιστούν εφικτή την επίτευξη EBITDA της τάξης των 500 εκατ. ευρώ στο έτος.
Ανησυχεί - και εύλογα
Παρότι περισσότερο ευρω-κεντρική, η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα μέσω συνέντευξης στο Politico, έχει την αξία της. Κι όχι μόνο για την αναθεώρηση προς τα κάτω, στις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, κατά τα δύο επόμενα έτη.
Ο Γιάννης Στουρνάρας δείχνει να ανησυχεί περισσότερο για την ανάπτυξη και λιγότερο για τον πληθωρισμό, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όλα δείχνουν ότι έχει δίκιο. Χρήζει προσοχής η αποστροφή του περί ενδεχόμενου «hard landing» και στασιμοπληθωρισμού, εξαιτίας και των υψηλών γεωπολιτικών κινδύνων στο περιβάλλον. Θυμίζουμε επίσης ότι πρόσφατα ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης των φοροαπαλλαγών (έχουμε πολλές από αυτές), προξενώντας αρκετή έκπληξη.
. Γιατί άραγε τόση έμφαση στην αύξηση των κρατικών εσόδων;
Σίγουρα το άγχος του σχετίζεται με το γεγονός ότι η αύξηση των κρατικών εσόδων οφείλεται κατά ένα σημαντικό μέρος στην άνοδο του πληθωρισμού, επίπτωση πρόσκαιρη, που δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμη. Όμως, διαβάζοντας χθες ανάμεσα στις γραμμές, προκύπτει ότι ένας από τους παράγοντες που τον απασχολούν ειδικότερα για τη χώρα μας είναι το μόνιμο ετήσιο κόστος (της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ), εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Το οποίο μεταφράζεται και σε «έκτακτες», σε σχέση με το παρελθόν, αλλά μόνιμες από δω και πέρα, κρατικές δαπάνες. Θυμηθείτε τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Σημαδιακή στο πλαίσιο αυτό και η αναφορά του ότι οι μεγάλες προκλήσεις του σήμερα «απαιτούν περισσότερη κι όχι λιγότερη Ευρώπη».
Αλλά αν στηριχθούμε μόνο στην Ευρώπη, προσθέτουμε εμείς, μπορεί να βρεθούμε σε πρόβλημα.
|