Μεγαλώνει ο. Βενιαμίν
Η Profile ήταν ο. Βενιαμίν από πλευράς κεφαλαιοποίησης, ανάμεσα στις εταιρείες που συμμετείχαν στο μεγάλο roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Η αναφορά στο γεγονός δεν είναι τυχαία.
Στον χώρο της πληροφορικής η Profile είναι ίσως η πιο διεθνοποιημένη ελληνική εταιρεία, με παρουσία σε περίπου 50 χώρες, αλλά και με το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου να κατέχεται ήδη από ξένους επενδυτές, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για εταιρεία με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Η Profile έχει δύο «ατού» που της επιτρέπουν να κινείται με πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Από τη μία, έχει υψηλή εξειδίκευση στο fintech, με πολυάριθμους πελάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κι από την άλλη, έχει επιτύχει σημαντική διείσδυση σε έργα του δημόσιου τομέα, σε ορισμένα εκ των οποίων κατέχει πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ακριβώς λόγω της εμπειρίας στο fintech.
Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία συμβούλων Goldenhill, μία από τις κορυφαίες στον χώρο, η ελληνική εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει φέτος τον υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης εργασιών στον διεθνή κλάδο τoυ financial technology, της τάξεως του 28%. Ανάλογα υψηλοί ρυθμοί αναμένονται και για τα επόμενα χρόνια και με σημαντικά περιθώρια EBITDA.
Με αυτά τα δεδομένα, η Profile εμφανίζεται σημαντικά υποτιμημένη στα τρέχοντα επίπεδα σε σχέση με τους διεθνείς μέσους όρους. Κι όταν λέμε σημαντικά, εννοούμε έως και. τριψήφια ποσοστά!
Τρέχει η. Οδός
Στο μονοπάτι που χάραξε ο. ελληνικός τουρισμός βαδίζει η Αττική Οδός, αν κρίνουμε από την κίνηση. Όπως προκύπτει από την παρουσίαση της εισηγμένης, στο πρώτο εννεάμηνο η κίνηση παρουσίασε αύξηση 10,2% σε ετήσια βάση. Έτσι βρίσκεται 10% υψηλότερα από το προ πανδημίας 2019.
Σε ό,τι αφορά τη θυγατρική Reds (η οποία πούλησε το Smart Park στην Trade Estates), ο όμιλος σημειώνει ότι εξακολουθεί να κατέχει όμορα του εμπορικού κέντρου οικόπεδα, επιφάνειας 100.000 τ.μ., για τα οποία θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις «βέλτιστης χρήσης». Έμφαση όμως δίνεται στην ανάπτυξη του κτήματος Καμπά και της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, με επενδυτικό πλάνο που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 350 εκατ.
Παράλληλα, ο όμιλος ΕΛΑΚΤΩΡ είχε ταμειακά διαθέσιμα και άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού 411 εκατ. ευρώ στις 30/9. Αν υπολογιστεί και το μέρος του τιμήματος που εισέπραξε στις αρχές Νοεμβρίου για την πώληση της Άκτωρ (90,8 εκατ. ευρώ), η ρευστότητά του φθάνει σε 500 εκατ. ευρώ. Άνετα μπορεί να χρηματοδοτήσει κίνηση επιβράβευσης μετόχων.
|