f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1340 24 - 28 Νοεμβρίου 2023


Μια αποκαλυπτική σύγκριση

Την αντίστιξη της πρόσφατης διάθεσης του 22% της τράπεζας με τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2013 και 2015 υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, στο περιθώριο της τελετής έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 20/11, προκειμένου να υπογραμμίσει το ρόλο που παίζει η σημαντική βελτίωση οικονομικού κλίματος και των επιδόσεων της τράπεζας.

Στις ΑΜΚ του 2013 και 2015, οι τράπεζες σχεδόν επικαλούνταν το πατριωτικό καθήκον των Ελλήνων επιχειρηματιών και εφοπλιστών, για να συμμετάσχουν, ανέφερε ο CEO της ΕΤΕ, ενώ στο πρόσφατο placement κανείς εξ αυτών δεν πήρε τις μετοχές που ήθελε, λόγω υπερβάλλουσας ζήτησης. Όπως αποκάλυψε στην ίδια εκδήλωση ο CEO της EXAE, Γιάννος Κοντόπουλος περίπου 7.500 εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές μοιράστηκαν 24,14 εκατ. μετοχές.

Σε 89 εγχώριους ειδικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων Αμοιβαία Κεφάλαια, επιχειρηματίες και «ψημένους» ιδιώτες επενδυτές κατανεμήθηκαν 16.098.987 μετοχές. Κατά μέσο όρο δηλαδή 180.000 τεμάχια έκαστος.

Ακόμη και αν υπάρχουν επιχειρηματίες, που να πήραν τις διπλάσιες ή τριπλάσιες μετοχές του μέσου όρου (δύσκολο), τα ποσά που έδωσαν δεν ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ έκαστος.


Το ποσοστό κάνει διαφορά

Σκληρό μαρκάρισμα δέχθηκε από μέσα ενημέρωσης ο Χρήστος Μεγάλου, στο περιθώριο της παρουσίας του προγράμματος «Αναγνωρίζω - Προστατεύω», που υλοποιούν από κοινού το σωματείο Eliza και η Πειραιώς, προκειμένου να δώσει κάποια παραπάνω πληροφορία για τη διάθεση ως του 27% της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ, αλλά έμεινε εντός πεδιάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, αφού υπενθύμισε, αρκετές φορές, ότι πρόκειται για αποφάσεις του μετόχου (ΤΧΣ), διευκρίνισε ότι ο όμιλος, από την πλευρά του, έχει ξεκινήσει την προετοιμασία, ώστε τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου να υποβοηθήσουν, μέσω της ισχυροποίησής τους, τη διάθεση μετοχών, ακόμα και του συνόλου του 27%.

Η τράπεζα θα ανακοινώσει μεγέθη τετάρτου τριμήνου 2023 στα τέλη Φεβρουαρίου (ενδεικτική ημερομηνία). Την ίδια περίοδο, όπως αποκάλυψε ο CEO του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, το Ταμείο αναμένεται να λάβει την εισήγηση του συμβούλου για τους όρους και το timing της διάθεσης/πώλησης.

Μπορούν να τρέξουν ταχύτερα οι εξελίξεις; Ναι, απαντούν στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, εφόσον υπάρξει εκδήλωση έμπρακτου ενδιαφέροντος, με υποβολή προσφοράς από κάποιο στρατηγικό αγοραστή ή από sovereign fund. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον το Ταμείο κρίνει ότι η προσφορά διενεργείται καλή τη πίστει, ακολουθείται διαδικασία αλά Alpha Bank. Μόνο που στην περίπτωση της Πειραιώς το 27% συνιστά ποσοστό αυξημένης βαρύτητας.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr