f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1334 13 - 17 Οκτωβρίου 2023


Θα μας βγει το λάδι

Καθώς ξεκινά σιγά σιγά το μάζεμα της ελιάς η στήλη έχει τα τελευταία «στατιστικά» για τη φετινή σοδιά στην Ευρώπη.

Τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Σύμφωνα με την Κομισιόν η παραγωγή στη Γηραιά ήπειρο θα φτάσει το 1,5 εκατομμύριο τόνους, μόλις 9% πάνω από την περσινή (καταστροφική) συγκομιδή, καθώς πολλές περιοχές υποφέρουν από δεύτερη χρονιά ξηρασίας.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα φτωχά αποθέματα έχουν οδηγήσει τις τιμές σε επίπεδα-ρεκόρ. Είναι σήμερα τριπλάσιες από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Συνακόλουθα η κατανάλωση τη φετινή σεζόν προβλέπεται να μειωθεί 6%, ενώ στο 10% υπολογίζεται η πτώση των εξαγωγών του μπλοκ.


Ίσως ευκαιρία

Πλήγμα για τη μετοχή της Energean προκάλεσε η έκρηξη βίας στο Ισραήλ. Η μετοχή, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, βρέθηκε την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, να χάνει σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας της, παρότι η παραγωγή έμεινε ανεπηρέαστη.

Εν τέλει, οι μετοχές της Energean σημείωσαν βουτιά 19,1% με αποτέλεσμα να βρεθούν σε τροχιά για τη χειρότερη ημερήσια πτώση από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, διαβάζουμε στους «Financial Times.»

Υπενθυμίζεται ότι η Energean δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες στη Μεσόγειο, καθώς και στη Βόρεια Θάλασσα. Οι περιοχές που δραστηριοποιείται περιλαμβάνουν τα πεδία Karish, Karish North και Tanin, σε απόσταση μεταξύ 75 χλμ. και 120 χλμ. από τις ακτές του Ισραήλ.

Η Energean ξεκαθάρισε έγκαιρα ότι οι δραστηριότητες της, που βρίσκονται στο βόρειο Ισραήλ, δεν επηρεάστηκαν από τις συγκρούσεις. «Παρακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα και είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε οποιοδήποτε σενάριο και θα ενημερώσουμε όπως και όταν χρειαστεί», δήλωσε η Energean.

Ωστόσο ο πανικός οδήγησε στις ρευστοποιήσεις. Που, ίσως, για τους ψύχραιμους, να συνιστούν ευκαιρία.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr