|
Σε ποιες εισηγμένες… περισσεύουν 2 δισ.
Σε μια περίοδο ανοδικών επιτοκίων και αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους δεκάδες εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της πολύ χαμηλής δανειακής τους έκθεσης, ενώ ορισμένες από αυτές επωφελούνται κιόλας καθώς η υπερβάλλουσα ρευστότητά τους απολαμβάνει υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις και μεγαλύτερες αποδόσεις (yields) στις νέες ομολογιακές της τοποθετήσεις (πέρα από τα κέρδη που έχουν σημειωθεί λόγω της φετινής αύξησης τιμών σε μετοχές και ομόλογα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές).
Νέα σύννεφα για τις εισηγμένες από το μέτωπο των επιτοκίων
Ολοένα και πιο έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων από την αύξηση των επιτοκίων, με το σύνολο των επιβαρύνσεων να διογκώνεται από τρίμηνο σε τρίμηνο και με τις εκτιμήσεις να αναφέρονται σε ένα ακόμη πιο δύσκολο 2024.
Τι θα ξεσκονίσουν οι θεσμοί με την επίσκεψη στην Αθήνα
Οι Στην Αθήνα θα βρεθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Αν και ο προϋπολογισμός κατατέθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, τα κλιμάκια έχουν πολλές εκκρεμότητες να εξετάσουν. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι γίνονται σε περίοδο αβεβαιότητας όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ε.Ε. αλλά παγκοσμίως.
Γιατί οι οικονομολόγοι μιλούν για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων
Καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, οικονομολόγοι, χρηματαγορές και οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες έχουν πειστεί πως δεν θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Προ ημερών, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Ελβετία αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια.
|
|