:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1333 6 - 10 Οκτωβρίου 2023


ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ


Τα δεδομένα στο διεθνές περιβάλλον, οι προκλήσεις
και το μεταβατικό στάδιο του Χ.Α.



Ο
ι διεθνείς κεφαλαιαγορές, μετά την περσινή κινδυνολογία και τη φετινή τους υπεραισιοδοξία, επιχειρούν να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και να καταγράψουν τις επικείμενες εξελίξεις κατά τη διάρκεια του επόμενου 15μήνου.

Η προβλεπόμενη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα ανεβάζει τα yields των ομολόγων, προκαλεί αναταράξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων και απειλεί τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλα δανειακά ανοίγματα.

Παράλληλα, η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού και των τοκοχρεολυτικών δόσεων επιδρά αρνητικά στα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα το 2024 να προβλέπεται να εξελιχθεί σε μια ακόμη χρονιά στασιμότητας για τη Γηραιά ήπειρο.

Παρότι όλα αυτά θα επηρεάσουν και εμάς, η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να παραθέσει σαφή επιχειρήματα ότι μπορεί να υπεραποδώσει για ακόμη μία χρονιά έναντι της Ευρώπης, την ώρα που οι κερδοφορίες των εισηγμένων εταιρειών είναι ισχυρές και οι επενδυτικοί τους δείκτες ελκυστικοί.

Οι αισιόδοξοι αναλυτές χαρακτηρίζουν την πτώση του Γενικού Δείκτη κατά το τελευταίο δίμηνο «υγιή διόρθωση», με δεδομένη την άνοδο που είχε προηγηθεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το μεγάλο στοίχημα είναι το αν και πότε οι ξένοι θεσμικοί που αποχωρούν σταδιακά από το Χ.Α. κατά τους τελευταίους μήνες, αποφασίσουν να επανέλθουν δυναμικά.





Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr